PlusRecept van de dag

Ful medames: gezond en opwekkend comfortfood

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: Ful medames (tuinbonendip).

Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren
Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Eind vorig jaar interviewde ik Jonneke de Zeeuw, beter bekend als blogster Mooncake, over haar missie: het zoeken naar en promoten van onontdekte eetplekken in Nederland. Deze weken maakt ze zich hard voor de Amsterdamse ondernemers die het nu ontzettend moeilijk hebben. Zo kun je op haar site een goodiebag bestellen vol producten van kleine onder­nemers, vooral uit de Javastraat. Handig als je niet in de buurt woont of je huis niet uit wilt of kunt.

De Marokkaanse koekjes en kaneelamandelen uit mijn bestelde tas waren op voor ik met mijn ogen kon knipperen en met de verse currypasta’s van Saeed’s Curry House – die deze periode overigens op zaterdagen een speciale Mooncakeactie heeft met samosa’s en curry’s – zette ik een feestmaal op tafel. In de tas zat nog veel meer, waaronder een blik gekookte favabonen (bruine tuinbonen), de basis van Egyptisch nationaal gerecht ful medames.

Dat komt goed uit, want ful medames staat al op mijn kooklijstje sinds ik twee jaar geleden Cleopatra’s eet­gewoonten onderzocht. De laatste koningin van het Oude Egypte staat bekend om haar leven vol spektakel en extravagantie (zoals baden van ezelinnenmelk). Samen met haar geliefde, de Romeinse politicus en generaal Marcus Antonius, richtte ze een drankclub op, gewijd aan de Griekse god van de wijn Dionysos; de programmapunten waren jagen, jachtfeesten, discussies met wetenschappers en uitbundige eet- en drankfestijnen.

Volgens Romeinse bronnen wedde Cleopatra ooit met Antonius dat zij het allerduurste banket ooit kon aanrichten. Naast grote hoeveelheden gevulde duiven, specerijen uit het Verre Oosten, verse vijgen en honingkoeken loste de koningin een parel op in haar wijn – dat kan niet, maar een mooi verhaal is het wel – waardoor de totale kosten van het diner op tien miljoen sestertiën uitkwamen.

Tuinbonensoep was een vast onderdeel van Cleopatra’s banketten. Een verre voorvader van ful medames? Tweeduizend jaar later is de favadip een perfect maal in deze rare tijden: comfortfood, gezond en opwekkend.

Ful medames (tuinbonendip)

Ingrediënten
2 blikken ful medames à 400 g (of 300 g gedroogde)
1 grote ui, fijngehakt
2 el olijfolie
4 knoflooktenen, fijngehakt
1 el komijnpoeder
1 tl chilipoeder
rasp en sap van 1 citroen
2 tomaten, in blokjes
75 g feta, in blokjes
3 el tahin
handje verse peterselie

Bereiding
Week gedroogde ful medames eerst minstens 12 uur in ruim water. Kook ze hierna in nieuw water zachtjes gaar, dit kan wel 1 tot 1½ uur duren.

Bak de ui zachtjes in de olijfolie tot hij begint te bruinen. Voeg de knoflook, het komijnpoeder, het chilipoeder en de citroenrasp toe en bak nog 5 minuten zachtjes. Haal van het vuur. Giet de bonen af en bewaar het kookvocht. Pureer de helft van de bonen met het uimengsel, de helft van het citroensap en eventueel zout (vaak zijn de blikken al gezouten, dus proef). Maak het smeuïger met wat bonenvocht en verdeel de puree over een schaal. Meng de rest van de bonen met de tomaat, feta en peterselie en verdeel over de puree.

Klop de tahin met 5 el water en de rest van het citroensap tot een redelijk dunne saus. Schenk over de ful medames. Eet met pita of Libanees platbrood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden