AEX

Fugro onderuit op vlakke beursdag

De AEX-index is maandag nagenoeg op hetzelfde niveau gesloten als afgelopen vrijdag. Op het Damrak ging Fugro in de uitverkoop na een tegenvallend kwartaalbericht.

ANP
Het beursgebouw in Amsterdam. Beeld anp
Het beursgebouw in Amsterdam.Beeld anp

Ook elders in Europa bleven de beurzen dicht bij huis, met uitzondering van de beurs in Madrid.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot vlak op 549,46 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 843,29 punten. De beurs in Londen daalde 0,2 procent. Parijs sloot vlak en Frankfurt won 0,1 procent.

Honderdduizenden mensen gingen zondag in Barcelona de straat op om steun uit te spreken voor de Spaanse eenheid. De IBEX 35 in Madrid kreeg er 2,5 procent bij, gestuwd door een opmars van bankaandelen. Caixabank en Banco de Sabadell stegen tot 4,4 procent.

Fugro
Fugro zag in de MidKap ruim 11 procent aan beurswaarde verdampen. De omzet van de bodemonderzoeker daalde afgelopen kwartaal met bijna 20 procent, vooral door aanhoudende druk op de offshore olie- en gasmarkt. Fugro ziet die markt wel stabiliseren, maar rekent desondanks voor het gehele jaar op een dubbelcijferige omzetkrimp en een verlies. In de AEX was toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore de grootste stijger met een plus van 1,7 procent. Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij met een min van 2,7 procent ondanks een adviesverhoging door HSBC.

De aangekondigde fusieplannen van AkzoNobel werden positief ontvangen door investeerders van het bedrijf. De verfproducent bevestigde "constructieve'' gesprekken te voeren met zijn Amerikaanse branchegenoot Axalta over een mogelijke fusie van gelijken en steeg 0,7 procent.

Novartis won in Zürich 0,7 procent. De farmaceut wil zijn oncologiedivisie versterken met de overname van radiofarmaceut AAA. De Zwitsers willen 3,9 miljard dollar betalen voor het Franse bedrijf.

In Londen daalde HSBC 1,5 procent. De Britse bank boekte afgelopen kwartaal meer inkomsten dan een jaar eerder, geholpen door groei in alle regio's. Daarbij presteerde vooral Azië goed. De winst ging wel licht omlaag. De euro was 1,1642 dollar waard, tegen 1,1580 dollar op vrijdag.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 54,01 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,1 procent tot 60,40 dollar per vat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden