Fruittelers: 85 miljoen euro vorstschade

De vorstperiode begin februari heeft bij fruitbedrijven in het hele land voor zeker 85 miljoen euro schade veroorzaakt. Bevroren knoppen zijn goed voor z'n 70 miljoen euro schade en leidden ertoe dat er vooral minder appels en peren kunnen worden geoogst. De komende maanden neemt de schade nog toe, verwacht de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vandaag.

De NFO inventariseerde de schade tot en met half juni en kwam uit op 15 miljoen schade door bomen waar geen fruit aan groeit. Voor de peren wordt het verlies op 45 miljoen euro geraamd, bij de appels op 35 miljoen euro en bij het klein- en steenfruit op 5 miljoen euro. Pas later dit jaar en wellicht pas tijdens het groeiseizoen in 2013 wordt duidelijk hoe groot de schade echt is uitgevallen.

Vooral in Flevoland zijn fruittelers zwaar getroffen, maar ook in Gelderland en Noord-Brabant zijn bedrijven hard geraakt. 'Door het grillige verloop van de schade hebben tientallen bedrijven dit jaar nauwelijks productie', aldus de NFO. Volgens deze organisatie kan de schade op een zwaar getroffen bedrijf oplopen tot 3 ton. 'We praten over gemiddelden, maar we maken ons zorgen om individuele bedrijven die afwijken van het gemiddelde', stelt NFO-voorzitter Johan van Haarlem.

'Fruittelers kunnen aanplant rooien die dood is gegaan en kijken of wat is beschadigd zich nog herstelt. Hopelijk kan het herstel in 1 jaar, maar 't kan ook langer duren. Het kan zijn dat uiteindelijk zoveel is aangetast dat een teler besluit om het hele perceel opnieuw in te planten. De productie in beschadigde boomgaarden zal ook de komende jaren verminderd zijn. Dit gaat echt voor meer jaren effect hebben', aldus Van Haarlem. Hij concludeert: 'Er is Elfstedenkoorts geweest en die heeft sommigen heel hard geraakt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden