Fritzl: 'Mijn kinderen worden weggehouden bij mij'

Josef Fritzl. Foto BrunoPress Beeld
Josef Fritzl. Foto BrunoPress

AMSTERDAM - Jozef Fritzl spreekt voor het eerst sinds zijn veroordeling met de pers. Vanuit zijn cel vertelt hij over zijn familie, zijn huidige leven en over zijn gruweldaden. Fritzl werd veroordeeld omdat hij zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang in een kelder opsloot en misbruikte.

Duitse krant Bild zocht Fritzl op in zijn cel. Hij wil niet toegeven of hij spijt heeft van zijn daden. Verder ontkent hij dat zijn familie niets meer met hem te maken wil hebben. Hij denkt dat zijn vrouw nog steeds van hem houdt, hoewel ze zijn brieven nooit heeft beantwoord. 'Ik heb haar wel acht brieven geschreven, maar ik heb nog geen antwoord gekregen.' Daarnaast hebben zijn kinderen nog geen contact met hem opgezocht, maar komt volgens de Oostenrijker niet omdat ze niets meer van hem willen weten. 'Mijn kinderen worden weggehouden bij mij.'

De 73-jarige Fritzl mag welgeteld een uur per dag de buitenlucht in, geïsoleerd van de anderen. 'Twee cipiers zijn dan altijd bij mij voor mijn bescherming'.

De Fritzl-geschiedenis
Josef Fritzl werd geboren in het Oostenrijkse Amstetten, op 9 april 1935. Op 73-jarige leeftijd werd hij opgepakt omdat hij zijn dochter Elisabeth sinds haar elfde seksueel had misbruikt. Uit het misbruik werden zeven kinderen geboren die in 2008 tussen de vijf en negentien jaar oud zijn. Eén kind overleed. Fritzl verbrandde het lijkje in een oven. De andere kinderen verbleven bij hun moeder en kwamen nooit buiten.

Met zijn vrouw Rosemarie heeft Fritzl ook zeven kinderen. Vanaf 18 augustus 1984 tot 26 april 2008 heeft Fritzl Elisabeth in een kelder onder zijn huis gevangen gehouden. Op 26 april 2008 werd Elisabeth door haar vader naar het ziekenhuis gebracht. De politie kreeg waarschijnlijk vanuit het ziekenhuis een anonieme tip en kon Fritzl aanhouden.

Momenteel zit Fritzl een levenslange gevangenisstraf uit wegens moord, verkrachting, slavernij, wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging met geweld. (BRAM PEULERS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden