Frisse lik verf over paleis op de Dam?

Wervelstralen en verven, de 'Jan des Bouvrieoptie', zoals verbeeld op de linkerhelft van deze foto, stuit op bezwaren van experts. Foto anp/beeldbewerking Het parool Beeld
Wervelstralen en verven, de 'Jan des Bouvrieoptie', zoals verbeeld op de linkerhelft van deze foto, stuit op bezwaren van experts. Foto anp/beeldbewerking Het parool

AMSTERDAM - Moet het paleis op de Dam tot een wit pronkjuweel omgetoverd of met respect gerestaureerd worden?

De Rijksgebouwendienst wil de zandstenen buitengevels reinigen en schilderen. Maar experts zeggen dat je daarmee het paleis beschadigt en geen respect voor het monument toont.

De omstreden plannen liggen ter goedkeuring bij het stadsdeel Centrum. De Rijksgebouwendienst, de beheerder, wil de gevels wervelstralen, met laser achtergebleven vuil wegbranden en de verfspuit hanteren omdat het paleis er thans 'verwaarloosd' uitziet. Naar verluidt zouden ook de gebruikers, de koninklijke familie, op de opknapbeurt aandringen. Monumentendeskundigen vinden dat, na 350 jaar 'respect voor het monument getoond te hebben', de paleisgevel beter onaangetast kan blijven. Schoonmaken, 'de Jan des Bouvrieoptie', kan de zandstenen buitenkant van de gevel beschadigen. Bovendien kan het reinigen leiden tot een geforceerd lichte kleur, waardoor het een fonkelnieuw gebouw lijkt.

De rijksgebouwendienst wil 17 juni een gedeelte van de wetenschappelijke onderzoeken en ambtelijke adviezen naar het nut van de gevelreiniging vrijgeven. De rest blijft staatsgeheim, waardoor Amsterdam met gebrekkige informatie moet beslissen of deze ingreep mag. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden