Lijstje

Fringe festival: deze voorstellingen tippen de makers zelf

De enorme hoeveelheid kunstenaars en voorstellingen op het Amsterdam Fringe Festival maakt kiezen lastig. Daarom vertellen zes makers wat ze zélf aanraden.

Rubén Sánchez speelt op Fringe de voorstelling ¿Where Did The Rabbit Go? Beeld Felissa Marlisa & Eddi de Bie
Rubén Sánchez speelt op Fringe de voorstelling ¿Where Did The Rabbit Go?Beeld Felissa Marlisa & Eddi de Bie

Hendrik Kegels

“Verdwalen is zo gek nog niet, maar mocht je het toch vervelend vinden, dan wijs ik je graag op één plant in ­deze Fringejungle die je niet mag missen: Breathing Piece, van Anthony van Gog en Maarten Heijnens, neemt je mee vanaf de eerste ademhaling tot de laatste zucht. Het enige wat ze doen is ademhalen en toch zat ik de gehele voorstelling op het puntje van mijn stoel. Met minieme middelen weten ze een verbluffende compositie neer te zetten waar John Cage van zou staan kijken.”
Hendrik Kegels is zelf te zien in In a ­Galaxy Far Far Away, 7 en 11/9 in de Brakke Grond

Cherish Menzo

“In ieder geval dit: In A Galaxy Far Far Away van Hendrik Kegels. Aura van Moreno Perna Dance. ¿Where Did The Rabbit Go? van Rubén Sánchez. Idem van Perryara en Nobody van ­Sophia van der Putten.”
Cherish Menso is zelf te zien in Jezebel, 12 en 13/9 in de Brakke Grond

Perryara

“Ruben Sánchez met ¿Where Did The Rabbit Go? Ruben was mijn klasgenoot dus ik weet hoe hij werkt. Zijn voorstellingen zijn een soort feelgood met inhoud: je zit te swingen en het is lekker interactief, maar vervolgens ga je wel naar huis met een boodschap. En de voorstelling Jezebel van ­Cherish Menzo is erg gewaagd vanwege het onderwerp: de ‘videovixen’, vrouwen die in hiphopvideo’s dansen. Vaak worden deze vrouwen gezien als hoerig, hun gedrag en bewegingen zijn taboe. Maar deze vrouwen zijn heel sterk: zij bepalen wie ze zijn en wat wij zien. Vaak vinden we vrouwen geweldig die rechten studeren of in de politiek werken. Maar Cherish laat zien dat we trots moeten zijn op alle vrouwen en maakt daar een stuk over.”
Perryara is zelf te zien in Idem, 7/9 in het Compagnietheater

Anthony van Gog en Maarten Heijnens

“Onze aanrader is de voorstelling Missa Homo Sacer, Op. 35 Confiteor Deo van Timo Tembuyser. Een aangrijpende klaagzang en een troostrijke verlossing ineen. Eén man, vijf vrouwen en een gitarist zetten op gepassioneerde wijze de dolende mens neer. Muziek en performance vormen een prachtig poëtisch samenspel.”
Anthony van Gog en Maarten Heijnens zijn zelf te zien in Breathing Piece, 8/9 in Het Amsterdams Theaterhuis

Rubén Sánchez

“Ik ben heel benieuwd naar Smal Pad van Femke van Essen en Nannette Poortinga. Het verhaal vind ik heel origineel. Naar mijn mening is het heel oprecht. Dat spreekt me aan.”
Rubén Sánchez is zelf te zien in ¿Where Did The Rabbit Go?, 12 en 13/9 in Volta

Amsterdam Fringe Festival, t/m 15/9 op diverse locaties

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden