Friezen trekken toeristen met Amsterdam Lake District Tour

Het is een beproefd recept: noem iets Amsterdam, en de toeristen komen wel. Drie Friezen proberen het nu met Amsterdam Lake District Tours.

Jasper Piersma
null Beeld Amsterdam Lake District Tours
Beeld Amsterdam Lake District Tours

Zandvoort werd Amsterdam Beach, Muiderslot werd Amsterdam Castle. En Friesland? Dat is nu het Amsterdam Lake District.

Tenminste, dat probeert Lysanne Kuindersma uit Joure er in te krijgen. "Je kunt nog miljoenen pompen in promotie van Friesland, maar de toerist kent alleen Amsterdam," zegt de geboren en getogen Friezin. "Laten we dus van die bekendheid meeprofiteren."

Daarom besloot ze met haar vader en partner een bustour vanuit de hoofdstad naar Fryslân te starten. Vanaf september vertrekken de eerste ritjes.

Vijf werelderfgoedlocaties
The magnificent Afsluitdijk, the great steam cathedral, the magic of windmills: de toerist die in de bussen van Amsterdam Lake District Tours stapt, ziet het allemaal. De tien uur durende tocht belooft maar liefst vijf Unesco-werelderfgoedlocaties aan te doen. "Er is geen tour waarin je zo veel ziet," belooft Kuindersma.

Vanaf Amsterdam wordt koers gezet naar de Stelling van Amsterdam en droogmakerij De Beemster, locaties die menig andere tour ook niet overslaat. Daarna gaat de route gestaag verder over de Afsluitdijk, waar een blik wordt geworpen op de Waddenzee (Unesco-locatie nummer drie).

Eenmaal in Friesland, waar de drie initiatiefnemers van de tour vandaan komen, staan een ontmoeting met de lokale bevolking in klederdracht, rondlopen in oude Friese huizen, kijken naar oude ambachten en een Friese boerenlunch op het programma.

Stoomgemaal
Met het Woudagemaal in Lemmer, het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld, en Schokland, het voormalige eiland dat nu een dorpje is, is de Unesco-checklist compleet. Terug langs de Batavia in Lelystad en - jawel - Almere komt de tocht ten einde.

Een vol programma, geeft ook Kuindersma toe. "Maar dat is ook wat de toerist wil. Die wil zoveel mogelijk zien als ze hier zijn." Voor de tour bestaat een speciale app, waarin de rit te volgen is en extra informatie wordt gegeven met filmpjes en foto's.

Ook voor Amsterdammers
Amsterdam Lake District Tours richt zich niet alleen op de buitenlandse bezoeker, ook Amsterdammers zijn meer dan welkom. "We komen op plekken die veel mensen niet hebben gezien, of zelfs niet van weten dat ze bestaan," zegt Kuindersma.

Dat geldt niet alleen voor de stadsbewoners: er wordt ook gekeken of de lijn andersom kan gaan rijden, zodat Friezen een rondje Nederland kunnen gaan maken.

null Beeld Amsterdam Lake District Tours
Beeld Amsterdam Lake District Tours
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden