Friesland: geen windmolens in IJsselmeer

Provinciale Staten van Friesland gaan niet akkoord met de aanleg van een groot windmolenpark in het IJsselmeer, het Windpark Fryslân. Eerst moet goed worden uitgezocht of een lange rij windmolens op en langs de Afsluitdijk haalbaar is. Pas al dat niet het geval is, komt het windpark weer in beeld.

Windmolens langs de A6 nabij Urk. Beeld ANP
Windmolens langs de A6 nabij Urk.Beeld ANP

Dat is de uitkomst van een negen uur durend debat vandaag in de Friese Provinciale Staten.

Friesland moet in 2020 op basis van afspraken met het Rijk 530 megawatt windenergie produceren. Volgens het provinciebestuur is dat niet mogelijk door alleen molens te plaatsen op het vasteland. Daarom wil het in het IJsselmeer langs de kust van Zuidwest-Friesland een windmolenpark aanwijzen van ruim 300 megawatt, goed voor zo'n honderd grote turbines. Maar een meerderheid van de Staten ziet dat niet zitten.

Gedeputeerde Staten heeft nu de opdracht meegekregen om bij minister Kamp van Economische Zaken te pleiten voor een onderzoek naar windmolens op de Afsluitdijk. De minister zei eerder al dat de Afsluitdijk geen optie is.

Er zijn al jaren veel protesten tegen een groot windpark in het IJsselmeer, vooral uit de hoek van de milieubeweging, de toeristische sector, de visserij en gemeenten langs de kust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden