Update

Friesland biedt Gronings vee boerderijen aan

De provincie Friesland biedt melkveehouders in Woltersum en omgeving leegstaande boerderijen aan. Daarin kunnen zij een deel van de 2000 koeien en honderden schapen onderbrengen die worden geëvacueerd vanwege de dreigende dijkdoorbraak bij het Eemskanaal.

Een man legt een nooddijkje aan Beeld anp
Een man legt een nooddijkje aanBeeld anp

Het vee kan worden ondergebracht in vijf boerderijen. Die zijn eerder aangekocht door de provincie in verband met de aanleg van nieuwe wegen en natuurontwikkeling. De boerderijen worden zo snel mogelijk bedrijfsklaar gemaakt. 'De koeien zouden vanavond al op hun opvangadres kunnen worden gemolken', aldus een woordvoerder.

Het is onduidelijk hoeveel koeien de provincie op deze manier kan opvangen. Het eerste vee arriveert vrijdagmiddag bij een boerderij in het Friese Buitenpost. Daar is plek voor 450 koeien.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zal een ontheffing op de zogeheten 21 dagenregeling verlenen om de evacuatie en latere terugkeer van het vee soepeler te laten verlopen. Herkauwers mogen (om verspreiding van dierziekten tegen te gaan) alleen worden vervoerd als ze de afgelopen 21 dagen onafgebroken op één locatie hebben gestaan. Dat geldt in dit geval niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden