Frenk der Nederlanden bezoekt 'slechtste' snackbar Marja

In snackbar Marja ontdekte Parool-columnist Frenk der Nederlanden 25 jaar geleden het geheim van de Vlaamse frites. Het frituurvet van 'zijn' snackbar komt in de Consumentengids als ongezondste uit de bus. Foto Olivier Middendrop Beeld
In snackbar Marja ontdekte Parool-columnist Frenk der Nederlanden 25 jaar geleden het geheim van de Vlaamse frites. Het frituurvet van 'zijn' snackbar komt in de Consumentengids als ongezondste uit de bus. Foto Olivier Middendrop

Altijd als ik langs snackbar Marja in de Jan Evertsenstraat kom, krijg ik een wee gevoel in de onderbuik. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het gebodene, maar alles met jeugdsentiment. In snackbar Marja ontdekte ik 25 jaar geleden het geheim van de Vlaamse frites. Dikke, goudgele, zelf gesneden patatten met goede mayonaise: ze gingen erin als Gods woord in een ouderling.

Of de blonde vrouw achter de counter Marja zelf was, ben ik nooit te weten gekomen. Na anderhalf jaar verhuisde ik naar de Rivierenbuurt en zocht ik mijn toevlucht voortaan in snackbar Kruijswijk aan de Rijnstraat. Later zag ik dat de blonde vrouw had plaatsgemaakt voor mannen met een donker uiterlijk. Op het menu verschenen shoarma en kebab, maar de Vlaamse frieten mochten blijven, en daar ging het maar om. Snackbar Marja was niet kapot te krijgen.

Maar dit weekend viel het februarinummer van de Consumentengids op de mat. Van 75 snackbars in vijftien grote steden is het frituurvet onderzocht, en wie is als slechtste en ongezondste uit de bus gekomen? Precies, mijn Marja, good old Marja. De koningin was van haar troon gevallen.

Met pijn in het hart reisde ik naar de Jan Evertsenstraat. Op de gevel hing een bord met de tekst: 'Frites wordt bij ons voorgebakken in 100 procent plantaardig vet.' Och arme. Ik stapte naar binnen en begroette de Marokkaanse jongeman achter de toonbank, maar voordat ik hem met de uitslag van de vettest confronteerde, besloot ik de proef op de som te nemen. Mijn keus viel op een patatje oorlog, want ook pindasaus is een goede graadmeter voor de kwaliteit van een snackbar.

Ietwat nerveus nam ik plaats voor het raam, met uitzicht op café 't Stoplicht en Chinees restaurant Golden Pauw. Het interieur van Marja was weliswaar veranderd, maar de tegelvloer was nog dezelfde als een kwart eeuw geleden. Een buurtzaak als alle andere, met snacks, ijs en snoepgoed. Naast me hing een reclame voor kipnuggets: 'Op uw gezondheid!'
Daar was de patat. Aan de geur kon ik niets bijzonders ontdekken. De frites waren niet bijzonder lekker, maar ook niet bijzonder vies en in elk geval goudgeel en krokant. Aan de pindasaus zat niet veel smaak. De uitjes waren vers. Ik bestelde gauw nog een cola, de beste remedie tegen indigestie.

Met bonzend hart werkte ik de frites naar binnen. Volgens de normen van de Gezondheidsraad krijg je met één patatje van Marja de maximale dosis transvet voor een hele week binnen. Niet goed voor het cholesterol, slecht voor het hart. Ik voelde het zuur al branden.

Toen de jongeman met een nat doekje de tafels begon af te nemen, vroeg ik of hij van de uitslag had gehoord. Hij knikte, maar leek niet erg onder de indruk te zijn. ''Geen idee wat ik me moet voorstellen bij een gezonde snackbar. Dat kan toch helemaal niet? Ons vet is top. Maar ze gaan hun gang maar. Er zijn ergere dingen in de wereld.''

De jongen, die niet met zijn naam in de krant wil, bevestigde dat Marja hard in plaats van het veel gezondere vloeibare vet gebruikt. ''Van Gouda's Glorie, al jaren. Maar wat maakt dat nou uit? Als het warm wordt, wordt het vanzelf vloeibaar. We gebruiken dit al jaren en dat gaan we nu echt niet ineens veranderen. Het wordt elke avond ververst en that's it.'' Hij lachte en zei: ''Gezond vet, hoe komen ze erop. Vet is vet.''

Hij trakteerde me op een goede espresso en even later gingen we als vrienden uit elkaar. Gelukkig had ik nergens last van. Geen diarree, geen braakneigingen, geen hartkloppingen. Alleen dat oude vertrouwde weeë gevoel in de onderbuik. (FRENK DER NEDERLANDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden