Freek Ossel nieuwe wethouder in Amsterdam

AMSTERDAM - Freek Ossel is woensdagmiddag benoemd als nieuwe wethouder van Amsterdam. Hij neemt de plek van de vorige maand afgetreden Hennah Buyne in.De gemeenteraad oordeelde met 31 stemmen voor, twee tegen en tien blanco.

De 53-jarige PvdA'er, van Ghanees-Chinees-Nederlandse afkomst, krijgt een iets andere portefeuille dan zijn voorganger. Hij gaat zich bezighouden met werk en inkomen, armoedebeleid, diversiteit, haven en luchthaven. Zijn collega Lodewijk Asscher (economische zaken en financiën) neemt de onderwerpen jeugd en onderwijs over.

Ossel is een bekende in de Amsterdamse politiek. Hij begon in 1979 zijn carrière als bestuursassistent van de gemeente. Van 1996 tot 2000 was hij stadsdeelsecretaris in Zuidoost en daarna werkte hij als sectordirecteur maatschappelijk-economische en culturele ontwikkeling. Tot 2003 was hij als topambtenaar verantwoordelijk voor onder meer diversiteit, werkgelegenheid en grotestedenbeleid.

De afgelopen jaren runde Ossel de adviespraktijk Ossel Advies. Hij specialiseerde zich daarbij in werkgelegenheid en diversiteit. Eerder werkte hij als consultant en interim-manager bij adviesbureau Berenschot.

De kersverse wethouder zei woensdag trots te zijn dat hij kan gaan werken aan de ''ontwikkeling van de stad en het verbeteren van de maatschappelijke positie van de inwoners''. ''Mensen maken Amsterdam en iedereen moet meedoen.'' Hij liet weten zich te zullen inzetten voor zaken als integratie, armoedebeleid, vrouwen- en homo-emanicipatie en huisbezoeken.

Ossel beloofde de raad de komende twee jaar tot aan de verkiezingen zeker aan te blijven. ''Mijn intentie is nog langer aan het roer te blijven.'' De PvdA'er is de derde politicus op deze post in deze collegeperiode. Voor Buyne zat de huidige staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) op deze plek.

De VVD en het CDA stemden blanco omdat de PvdA-fractie in eerste instantie niet unaniem voor Ossel had gekozen. Wat de bezwaren waren, werd niet duidelijk. Fractievoorzitter Manon van der Garde liet woensdag weten dat de sociaaldemocraten inmiddels allemaal pal achter de nieuwe wethouder staan. Wie de tegenstemmers zijn, is onduidelijk. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden