Freek de Jonge en vakbond FNV steunen bezetters Bungehuis

Hoewel de Universiteit van Amsterdam de bezetters van het Bungehuis gisteren dagvaardde, gaat de bezetting gewoon verder. De actie wordt inmiddels gesteund door vakbond FNV en cabaretier Freek de Jonge, maar kent ook tegenstanders onder studenten en medewerkers. 

Redactie
De voordeur van het Bungehuis Beeld anp
De voordeur van het BungehuisBeeld anp

Vanmiddag kwam cabratier Freek de Jonge langs om zijn steun te betuigen aan de bezetters. De Jonge is honory fellow aan de UvA en geeft maandelijks college. Op Twitter laat hij weten dat hij niet begrijpt dat het College van Bestuur van de universiteit de bezetters en hun eisen niet serieus neemt.

Serieus gesprek
De bezetters krijgen uit steeds meer hoeken steun. Ook vakbond FNV Overheid laat in een persbericht weten dat ze zich achter de studenten scharen en roept het CvB op om serieus in gesprek te gaan met de studenten en het personeel over het onderwijs.

'Een universiteit die alleen maar een studentenfabriek met wegwerpwetenschappers wil zijn, schiet zijn doel voorbij. Het moet weer gaan om kennis en kwaliteit, ook bij de UvA,' zegt Jan Boersma van de vakbond.

In een open brief aan de univeristeit laten de bezetters weten bereid zijn de deuren even te openen wanneer de UvA het gebouw nodig heeft voor specifieke bezigheden, zoals het uitbetalen van medewerkers.

Tegen de bezetting
Lang niet iedereen is blij met de actie. Op Facebook spreken medewekers en studenten zich uit tegen de bezetting. Zij zeggen dat de bezetters, ondanks hun roep om meer democratie niet luisteren naar anderen. Op de pagina staat dan ook dat zij de bezetting niet steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden