Freefighter stierf door granaat in café

AMSTERDAM - De man die zaterdagmorgen door een granaat werd gedood in café Familia aan de Kamperfoelieweg in Amsterdam-Noord, is de 44-jarige Rick Holshuijsen uit Monnickendam.Hij zat in het verleden vast voor onder meer geweldsdelicten en vocht in de jaren negentig enige wedstrijden als freefighter. Tot eind 2006 had hij met een compagnon twee tattooshops in Zaandam en Monnickendam: Diablo Tattoo. Hij handelde ook in sieraden en kleding.

Het rechercheteam onderzoekt nog wat in de nacht van vrijdag op zaterdag precies is gebeurd in het café, en of Holshuijsen is vermoord of dat er een ongeluk is gebeurd met een handgranaat.

Holshuijsen kwam vaker in het café. Hij lag in scheiding met zijn vrouw Sandra, maar woonde nog wel bij haar en hun twee kinderen Priscilla (17) en Gino (10) en hun buldog Terror aan het Tedingh van Berkhoutplantsoen in Monnickendam.

In een interview met het Noordhollands Dagblad zeggen zijn ex-vrouw en vrienden dat ze nog geen idee hebben van de achtergronden van Holshuijsens dood.

Weduwe Sandra: ''Het kan van alles zijn. Misschien heeft Rick het zelf wel gedaan. Wie weet is Rick wel neergeschoten. De politie zegt niks. Op papier waren we dan wel gescheiden, maar hij woonde hier nog steeds omdat hij nog geen ander huis had.''

Holshuijsen 'was geen lieverdje', zeggen zijn vrienden, en 'hij had wel vijanden'. ''Maar die heeft iedereen wel eens, toch?'' aldus zijn ex-compagnon. ''Rick was een vriend door dik en dun. Voor iedereen. Als er eens wat was, kon je hem bellen en dan stond hij er. Ik zou in februari weer met hem naar de sportschool gaan. Vreselijk dat-ie er niet meer is.''

Geruchten dat Holshuijsen handelde in drugs, of betrokken was bij afpersing, noemen zijn nabestaanden 'onzin'.

Vrijdagavond bezocht Holshuijsen zijn zoontje Gino nog. Hij beloofde de volgende ochtend naar hem te komen kijken bij VV Monnickendam, waar Gino in de E4-pupillen voetbalt.

Zijn ex-vrouw en dochter kwamen er zaterdag bij toeval achter dat Holshuijsen was omgekomen. Dochter Priscilla: ''Zaterdagmiddag ging ik met mijn moeder naar de open dag van het ROC in Amsterdam-Noord. Dat is in de buurt van café Familia. We zagen daar allemaal politieauto's en ik zag ook mijn vaders auto staan. Het was om een uur of half drie. Er zat allemaal bloed op de deur. Van de politie hoorden wij dat mijn vader dood was en dat hij daar nog steeds binnen lag, maar we mochten hem niet zien.''

Justitie laat nog sectie verrichten op Holshuijsens lichaam, om de precieze doodsoorzaak te kunnen vaststellen. Zijn lichaam is nog niet vrijgegeven.

Over de delicten waarvoor het slachtoffer eerder is veroordeeld, wil een woordvoerder nog geen mededelingen doen. Het openbaar ministerie wil evenmin zeggen wat volgens de recherche de toedracht is geweest van de dodelijke explosie. De acht gewonden die bij de ontploffing vielen, zijn er met betrekkelijk lichte verwondingen vanaf gekomen.

Café Familia is door de recherche met extra hangsloten afgesloten. De Marokkaanse eigenaar is nog niet bereikbaar om verhoord te worden.

De recherche heeft de woning van Holshuijsen de hele zaterdag doorzocht. Of daarbij aanwijzingen zijn aangetroffen voor de achtergronden van de explosie, is onbekend.

Als freefighter was Holshuijsen overigens niet erg succesvol. De twee officiële wedstrijden die hij vocht, in 1998 en 1999, verloor hij allebei op knock-out. De eerste van die twee gevechten, op 24 oktober 1998, verloor hij van Sander McKillian, die onder chauffeurs van taxicentrale Amsterdam (TCA) een bekende is als leider van de 'Controledienst' die namens de oude TCA-top onwillige chauffeurs belaagde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.