Frederiksplein wordt volgend jaar een fietsplein

Komend voorjaar start de gemeente met het rood asfalteren van het Frederiksplein. Na de Sarphatistraat verandert ook deze verkeersader in een fietsstraat.

Straks kleurt het asfalt van het Frederiksplein rood Beeld Google Streetview
Straks kleurt het asfalt van het Frederiksplein roodBeeld Google Streetview

De keuze voor het doortrekken van de inrichting van de Sarphatistraat richting het Frederiksplein is onderdeel van de realisatie van een fietsring rond het centrum van de stad. Uiteindelijk moet die lopen van de Sarphatistraat via de Weteringschans naar de Marnixstraat en ruimte bieden aan het alsmaar groeiende fietsverkeer.

Auto's zijn straks te gast op het Frederiksplein. Ze mogen nog maximaal 30 kilometer per uur rijden. Ook moet het plein na de omvorming overzichtelijker worden en het oversteken makkelijker.

Daarnaast worden de tramhaltes verplaatst, een in elke richting. Twee haltes worden langer, zodat er twee trams tegelijk kunnen stoppen. De gemeente verwacht dat met de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn en de wijzigingen in het lijnennet van de stad door GVB dat er meer tramverkeer op het Frederiksplein ontstaat.

Eén groot fietspad
Sinds afgelopen jaar is de Sarphatistraat een fietsstraat geworden. In feite is de straat één groot fietspad geworden, met een trambaan in het midden, waar auto's weliswaar welkom zijn, maar zich als gast dienen te gedragen.

Uit de evaluatie blijkt dit zeer goed te ­werken: auto's houden zich aan de lagere snelheid en blijken fietsers pas te passeren als daar alle gelegenheid voor is.

De gemeente gaat ook een tweede fietsring onderzoeken, die loopt van de Bilderdijkstraat naar de Eerste Constantijn Huygensstraat, het ­Museumplein en de Ceintuurbaan.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden