Freddy was eigenlijk geen Heineken

Freddy Heineken was geen Heineken. Hij kreeg weliswaar de familienaam mee van zijn opa Gerard, maar niet de genen. Zijn werkelijke grootvader was Julius Petersen, huisvriend en latere echtgenoot van oma Mary Tindal.

Freddy Heineken. Beeld ap
Freddy Heineken.Beeld ap

Dat Freddy Heineken eigenlijk geen Heineken was, wordt onthuld in het morgen te verschijnen boek 'Gerard Heineken - De man, de stad en het bier' van Annejet van der Zijl. Freddy Heineken (1923-2002) heeft al op jonge leeftijd geweten van 'het verhaal', zoals het in de familie werd genoemd.

Familiegeschiedenis
Hij heeft mogelijk om die reden bij leven nooit willen meewerken aan een serieuze biografie. Hij wist dat zijn vader, Henry Pierre, in 1886 verwekt werd door huisvriend Julius Petersen en niet door Gerard Heineken, de grondlegger van Heineken's bierbrouwerij, deze maand 150 jaar geleden.

Journalist en tegenwoordig gevierd schrijfster Van der Zijl maakte in 1993 een reportage over Freddy voor HP/De Tijd, waarmee haar belangstelling voor de familiegeschiedenis werd gewekt. Freddy vroeg haar daarna om zijn biografie te schrijven, maar op haar vraag of ze daarbij in alle vrijheid te werk kon gaan, was zijn antwoord: 'Nee, dat kan niet.'

Koekoeksjong
Nu kende Freddy's eigen bestaan ook vele geheimen, maar dat hij bij leven geen breuk wilde tussen de familienaam en het merk, ligt als pijnpunt voor de hand. 'Het verhaal', dat naar buiten komt op het moment dat de familienaam Heineken op uitsterven staat (Freddy's dochter is Charlene de Carvalho), was voor tijdgenoten geen geheim; in publicaties van de opkomende arbeidersbeweging werd Henry Pierre destijds neergezet als 'koekoeksjong', en werd Gerard belachelijk gemaakt.

Nadien is het 'nieuwsfeit' verduisterd geraakt, net als de rol van Gerard, de stichter van het familiebedrijf. Voor de geschiedenis is het een curieuze voetnoot en ook de merknaam Heineken zal naar verwachting niet onder het boek van Van der Zijl te lijden hebben. Dat 'de familie', zoals Freddy's weduwe en de De Carvalhotak binnen het concern worden aangeduid, inmiddels geen moeite meer heeft met 'het verhaal', blijkt uit het feit dat de Stichting Heineken Collection een kwart van de kosten van Van der Zijls 'jubileumboek' voor haar rekening nam. Ze vroegen haar en ze gaven de ruimte.

Lees vandaag (5-1) meer in Het Parool: Grondlegger ging in rook op.

Het boek Gerard Heineken is vanaf 7 februari te koop voor € 19,95 via www.parool.nl/shop

De stamboom van de familie Heineken
Klik hier voor de mobiele versie.

Julius Petersen. Beeld Stichting Heineken Collection
Julius Petersen.Beeld Stichting Heineken Collection
null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden