'Fred Teeven zat in 2005 met Holleeder en Dick V. in café'

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft volgens een getuige in 2005 een ontmoeting gehad met Willem Holleeder en sportschoolhouder en vechtsporter Dick V. in een Zandvoorts café. Teeven ontkent dat. 'Het bericht klopt niet', laat hij woensdagavond weten via zijn woordvoerder.

Fred Teeven. Beeld anp
Fred Teeven.Beeld anp

Remko van Lent had woensdag als getuige verklaard over de ontmoeting. Die zou hebben plaatsgevonden in het Zandvoortse café van zijn broer Serge van Lent. Remko is een getuige in het proces tegen onder anderen Donald G. en Hells Angel Harry S., die worden verdacht van diverse afpersingen. De gebroeders Van Lent zouden ook tot hun slachtoffers hebben behoord.

Onderzoek
De rechtbank heeft woensdag direct een onderzoek naar de bewering van Van Lent gelast. Teeven, de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, was in 2005 officier van justitie bij het landelijk parket. Hij was destijds betrokken bij een grootscheeps onderzoek naar Holleeder, die werd verdacht van afpersingen.

Dit zogeheten Kolbakonderzoek werd op touw gezet na de moord op Willem Endstra, de vastgoedtycoon die in de periode voor zijn dood werd afgeperst. Holleeder is in deze zaak uiteindelijk veroordeeld en kwam vorig jaar vrij. Teeven verruilde zijn baan als officier in 2006 definitief voor de politiek.

Achtergehouden
Remko van Lent (45) onthulde zijn wetenschap over de opmerkelijke ontmoeting al in eerder bij justitie afgelegde verklaringen. Volgens hem is deze informatie door het Openbaar Ministerie achtergehouden. De verklaring van Van Lent wordt bevestigd door zijn vrouw.

Wat de aard van de ontmoeting zou zijn geweest, is vooralsnog onbekend. Daarover zou het door de rechtbank bevolen onderzoek klaarheid moeten brengen. De rechtbank heeft de officier in de zaak tegen Donald G. en Harry S. opgedragen de uitlatingen van Van Lent na te trekken bij zowel Teeven als Holleeder als Dick V.

Zowel Holleeder als Dick V. is maandag aangehouden in weer een nieuw onderzoek naar onder meer afpersingen. Holleeder zou een bijrol spelen in die zaak, Dick V. geldt samen met Danny K. als hoofdverdachte.

De rechtbank Rotterdam behandelt de zaak tegen Donald G. en Harry S., maar houdt de zittingen in de bunker in Amsterdam-Osdorp.

Willem Holleeder. Beeld NTR
Willem Holleeder.Beeld NTR

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden