Plus

Fred Ros vertelt: wonderlijk, maar niet doorslaggevend

Het blijven wonderlijke inkijkjes in het criminele milieu als kroongetuigen in de rechtszaal verklaren. Maar doorslaggevend was Fred Ros' verhaal op de 42ste procesdag van Willem Holleeder niet.

Een geblindeerde auto komt aan bij de speciaal beveiligde rechtbank De Bunker waar de strafzaak tegen Willem Holleeder wordt voortgezet, 1 oktober 2018 Beeld anp
Een geblindeerde auto komt aan bij de speciaal beveiligde rechtbank De Bunker waar de strafzaak tegen Willem Holleeder wordt voortgezet, 1 oktober 2018Beeld anp

"Even langsgaan en vragen of ze netjes willen betalen," antwoordde Fred Ros op de vraag hoe een incasso-opdracht in het criminele milieu nu precies werkt.

Ros zei het ogenschijnlijk zonder ironie, al blijft dat onduidelijk: een intermediair herhaalt de antwoorden die Ros op vragen geeft, zodat diens stem niet hoorbaar is. Zo moet worden voorkomen dat een accent of taalgebruik kan verraden waar ter wereld de kroongetuige is ondergebracht.

Postuur
De rechtbank probeerde het nog een keer. Hielp het bij zo'n incasso misschien dat mensen behoorlijk onder de indruk waren van Ros' postuur? "Dat is dan het probleem van die mensen."

Ros is sinds 2017 op vrije voeten nadat hij een deal had gesloten met justitie waardoor hij in plaats van dertig jaar cel slechts 14 jaar de gevangenis in hoefde, voor onder andere het uitlokken van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl.

Van horen zeggen
Van het opdracht geven voor die moord verdenkt justitie Willem Holleeder, naast nog vijf levensdelicten. De Heinekenontvoerder hoorde Ros ontspannen aan, want die kon slechts over Holleeder verklaren 'van horen zeggen.' Ros en Holleeder zeggen elkaar nooit te hebben ontmoet.

Ros schetste de hiërarchie in het criminele milieu, waar Dino Soerel volgens hem de 'absolute baas' was. Soerel gaf opdrachten voor liquidaties en ook de moord op Thomas van der Bijl werd door Soerel verordonneerd, vertelde Ros: "Het kwam op mijn bordje terecht en Soerel zei dat ik haast moest maken, omdat Van der Bijl met de politie praatte."

Levenslang
Soerel is voor het geven van liquidatieopdrachten reeds tot levenslang veroordeeld. Hillis is in 2011 doodgeschoten. Volgens de theorie van Ros is Holleeder medeschuldig aan de liquidatieopdrachten, omdat Soerel altijd zou hebben gehandeld namens 'het driemanschap': Soerel, Stanley Hillis en Willem Holleeder.

Cruciaal is wel dat Ros daarover zelf geen wetenschap heeft. Over Holleeders rol kan hij slechts speculeren: "Ik heb begrepen dat als Stanley en Dino iets niet wilden, het niet gebeurde. Als Willem het wel wilde, dan had-ie pech." Volgens Ros werd Holleeder niet door iedereen serieus genomen. "Ik zit hier Willem Holleeder niet vrij te pleiten, maar ik ga af op de feiten die ik gehoord heb. Veel mensen die in die tijd rond Holleeder liepen zagen hem niet als heel groot."

Er werd onder leidende figuren in de onderwereld lacherig gedaan omdat Holleeder zich naar verluidt had moeten inkopen bij Soerel en Hillis, als bescherming. Holleeder hoorde het aan en liet het daar graag bij. Dinsdag zal de verdediging van Holleeder vragen stellen.

Lees ook: Twee kroongetuigen die wel praatten, maar niet vertelden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden