Fred Ros en Dino Soerel komen niet vrij

Zowel hoofdverdachte Dino Soerel als kroongetuige Fred Ros blijft voorlopig in de cel. Dat heeft het gerechtshof vrijdag besloten in het slepende hoger beroep in de Amsterdamse liquidatiezaak Passage.

Fred Ros op een rechtbanktekening.Beeld anp

De verzoeken om vrijlating zijn afgewezen.

Het gerechtshof vindt het nog te vroeg om al te oordelen over bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van kroongetuige Ros. Het requisitoir van justitie en de pleidooien van de advocaten zullen pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2017 plaatsvinden.

'Leugenachtig'
De advocaten van Soerel hadden opnieuw verzocht om zijn vrijlating uit voorlopige hechtenis voor het entameren van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

De rechtbank had hem daarvan vrijgesproken, waarna justitie met Fred Ros in hoger beroep een tweede kroongetuige inbracht die hem ook van die moordopdrachten beschuldigde.

Voor de raadslieden staat vast dat Soerel niet veroordeeld kan worden, met name omdat kroongetuige Ros 'leugenachtig' en intens onbetrouwbaar is gebleken.

Betrouwbaarheid
Dat zien zij bevestigd door een lange reeks getuigen die inmiddels over Ros zijn verhoord. Ook blijkt volgens de raadslieden uit bijvoorbeeld telefoongegevens van Ros dat het niet kan kloppen dat hij meermaals in Diemen met Soerel afsprak om liquidaties te bespreken, zoals hij beweert.

Het hof wil de betrouwbaarheid van Ros en het overige bewijs tegen Soerel pas 'gedetailleerd feitelijk en juridisch waarderen' in haar eindarrest - gepland medio 2017 - en in elk geval niet voordat het Openbaar Ministerie en de advocaten zich in hun requisitoir en pleidooien hebben kunnen uitspreken.

Dino Soerel.Beeld Het Parool

Ook in de zaak tegen kroongetuige Fred Ros wil het gerechtshof nog geen vergaande beslissingen nemen.

Hij is door de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel voor het (door)geven van moordopdrachten, waarvan er één daadwerkelijk is uitgevoerd: de liquidatie van Thomas van der Bijl.

Tien jaar in de cel
Nu hij als kroongetuige optreedt, heeft het Openbaar Ministerie hem toegezegd de strafeis te halveren en dus vijftien jaar cel te zullen vorderen.

Aangezien hij deze maand tien jaar in de cel zit, wil het Openbaar Ministerie hem vrijlaten. Gevangenen komen in de regel na twee derde van de opgelegde straf vrij.

Willem Holleeder
Het hof vindt dat 'nu nog niet met voldoende mate van zekerheid is te beoordelen of Ros in aanmerking komt voor die strafvermindering'. Hij krijgt die strafvermindering immers alleen als hij betrouwbaar is gebleken en zich ook aan alle andere afspraken in zijn deal heeft gehouden.

Het proces gaat op 6 september verder met een nieuw verhoor van Willem Holleeder, die in zijn eigen zaak ook van het geven van moordopdrachten wordt beschuldigd, waaronder de opdrachten Houtman en Van der Bijl te liquideren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden