Mark Wessels in de Nieuwe Leliestraat, jaartal onbekend.

PlusTen slotte

Fred (Mark) Wessels (1937-2020) had in elke levensfase een andere naam

Mark Wessels in de Nieuwe Leliestraat, jaartal onbekend.Beeld Otto Salemon

Fred (Mark) Wessels was kunstenaar, provovoorman een van de mensen die Paradiso hebben opgezet. Zondag overleed hij op 82-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Singaraja op Bali.

De Afrikaanse Drukstoor, die Wessels opende in 1963, zou je kunnen zien als de eerste coffeeshop van Amsterdam, al werd er nog geen wiet verkocht. Wel werd er het spel Mariuhette verkocht. Het was een speelse manier om het roken van cannabis te promoten en de politie te provoceren.

Want provoceren deed Wessels graag. Hij was een van de voorlopers van de provobeweging, die de gevestigde orde ter discussie stelden en Amsterdam uitriepen tot Magisch Centrum.

In zijn huisje op de hoek van de Tuinstraat mochten mensen van over de hele wereld blijven slapen – we zijn immers allemaal broeders en zo veel mogelijk mensen moeten aanschouwen wat voor prachtige dingen er gebeuren in Amsterdam. Zijn dochter, Patricia Wessels: “Mijn vader was altijd op zoek naar een bijzondere verbinding met anderen.”

Wessels werd geboren als Fred, maar dat is niet hoe de meeste mensen hem zullen kennen. Hij vond dat bij elke levensfase een andere naam hoorde. In Amsterdam was hij eerst vooral bekend als Albert-Jan, tijdens zijn ontwikkelingswerk in Indonesië als Ibrahim en toen hij weer terugkeerde in Nederland werd het Mark. Patricia: “Als mijn vader in Amsterdam werd gegroet, kon ik aan welke naam ze riepen, horen uit welke tijd ze hem kenden.”

Maanlanding

Volgens zijn dochter was Wessels een energieke, vurige en creatieve man. Dat kon hij kwijt in zijn werk als artistiek leider van Paradiso. 

Tijdens de eerste maanlanding zorgde hij voor tachtig televisieschermen, zodat iedereen kon kijken. “Mijn vader vond de maanlanding iets fascinerends. Zijn grootvader had ooit voorspeld dat het zou gebeuren en werd toen voor gek uitgemaakt. Dit was zijn eerbetoon aan hem.”

Suikerklontjes met lsd

Wessels werd geboren in Hilversum, maar het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in de Jordaan. Vanuit daar organiseerde hij met de provo’s acties waarmee ze tegen de bestaande normen schopten. Zo verspreidden ze het gerucht dat ze de bruiloft van Beatrix zouden verstoren door de paarden voor de koets suikerklontjes met lsd te geven. En dat niet alleen, ze zouden via de waterleidingen heel Amsterdam aan het trippen brengen.

Wessels was zeven jaar toen zijn vader overleed. Dat hij opgroeide zonder vader is iets wat hij zijn hele leven met zich mee heeft gedragen, zegt zijn dochter. “Het ironische is dat hij dat zelf uiteindelijk ook al zijn kinderen heeft aangedaan, op de laatste na. Hij had moeite met het volhouden van relaties.” Wessels laat negen kinderen achter die hij kreeg bij zeven vrouwen.

Amsterdam is de enige stad waar hij altijd terugkwam. Maar ook in Indonesië voelde hij zich thuis. Hij deed daar jaren ontwikkelingshulp. De laatste twintig jaar van zijn leven woonde Wessels in de zomers in Amsterdam en in de winters op Bali. Naar zijn wens wordt hij begraven in Wierden, bij zijn vader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden