Frecious uit Weesp maakt groenterepen van afval

De firma Fresious uit Weesp gaat groenterepen maken van afval. Leest u dat gerust nog een keer. Suzanne Jekel (27) legt uit.

Frecious-health-bar-purple

Van afval gaat u groenterepen maken? Wat zullen we eerst behandelen, de vraag of het aanbod?
"Het aanbod, toch maar. Dan ga ik even terug naar 2011: toen Frecious begon met het maken van groentesappen, hielden we veel pulp over. Toch zonde. We hebben geprobeerd het aan de geitjes in het Amsterdamse Bos te voeren, maar die hadden er weinig zin in. En toen kwam anderhalf jaar geleden, via een statushouderprogramma, Odai Abood bij ons werken. In Syrië was hij kok geweest."

Wacht even. U doet in groentesappen, maakt van afval groenterepen en hebt een Syrische kok? Dat is wel heel erg verantwoord allemaal.
"De verpakking van de repen is ook nog volledig composteerbaar. En ja, met Odai hebben we geluk gehad. Hij zei meteen: pulp, hoezo gooien we dat weg? We hebben hem de vrije hand gegeven en hij is gaan experimenteren. Na een poosje kwam hij met vier groenterepen, waarvan er twee het productiestadium hebben gehaald: een op basis van biet, de ander op basis van wortel."

De twee repen die het niet haalden, hoe smaakten die?
"Nou, deze zijn zoeter, die andere repen waren hartiger. De ene was iets van gelepaprikapulp met komijn en ras-el-hanout, dacht ik."

Hoe smaken de repen? Het klinkt serieus allemaal, en niet echt lekker.
"Ze zijn natuurlijk wel echt lekker! Je hebt helemaal niet het idee dat je een kleiige groentereep met allemaal ­vezels aan het weghakken bent, ze zijn juist smeuïg."

Uw firma is 'de grootste online verkoper van groentesap in Nederland'. De groenterepen bestelt men ook via ­internet?
"Ja, we werken met shockvriezers, waardoor onze sappen 47 procent meer nutriënten bevatten dan sap dat verhit is geweest. Uit onze vriezers gaat het gekoeld naar een gekoeld distributiecentrum, en het wordt gekoeld aan huis geleverd, waar je het in de vriezer bewaart."

Het opeten verloopt verder wel normaal?
"Nou, ik heb ontdekt dat het met warm weer erg lekker is om onze repen rechtstreeks uit de vriezer in je mond te ­laten smelten. Het zijn dan net gezonde chocolaatjes."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden