Fraudewetenschapper Stapel niet welkom op Amsterdams festival

Wetenschapsorganisatie KNAW heeft een optreden van Diederik Stapel tegengehouden op een kunst- en wetenschapsfestival in Amsterdam op 26 september.

Diederik Stapel. Beeld anp
Diederik Stapel.Beeld anp

Alex Verkade, de wetenschapsprogrammeur van het Discovery Festival, heeft een bericht van NRC van gisteren hierover bevestigd. 'De KNAW wil zich niet verbinden aan een evenement waar Diederik Stapel bij betrokken is', zei Verkade hier dinsdag over. De KNAW is een belangrijke partner van het festival.

Het optreden van Stapel heeft nooit officieel op het affiche gestaan, maar er waren wel afspraken over gemaakt. De ex-wetenschapper zou samen met auteur A.H.J. Dautzenberg, met wie hij een boek heeft geschreven, een show verzorgen op het festival in Amsterdam.

Geweten
'De KNAW profileert zich als het geweten van de wetenschap', reageert een KNAW-woordvoerder dinsdag. 'Wij willen niet meewerken aan een evenement dat Diederik Stapel een podium biedt. Dat kunnen we niet maken, zeker niet tegenover wetenschappelijk Nederland. Stapel heeft de wetenschap geen goede dienst bewezen. We wensen hem succes, maar niet op een door de KNAW gesponsord evenement.'

'Mijn inschatting vooraf was dat het wel kon, maar misschien is het nog te vroeg', aldus Verkade. 'We hebben over het standpunt van de KNAW overlegd in het team en besloten de show met Stapel niet door te laten gaan. We hebben in dit geval de KNAW verkozen boven één van onze 30 programmaonderdelen.'

Diederik Stapel is oud-hoogleraar sociale psychologie. In 2011 werd bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan wetenschapsfraude op grote schaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden