Fraudevraag van Sociale Verzekeringsbank zint Marokkanen niet

Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (Emcemo) in Amsterdam roept Marokkaanse ouderen op hun Marokkaanse identiteitsnummer niet aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) door te geven. Met die informatie spoort de SVB uitkeringsfraude op.

null Beeld anp
Beeld anp

De SVB vraagt Marokkaanse ontvangers van een Aanvullende Inkomstenvoorziening Ouderen (AIO) sinds vorige week per brief dat nummer door te geven. Daarmee kan de SVB in Marokko nagaan of iemand daar huizen, grond of spaargeld heeft.

Die regeling is voor ouderen met een ontoereikend pensioen en weinig vermogen en extra inkomsten: met de AIO wordt de AOW aangevuld tot het minimuminkomen. Het is verplicht buitenlandse eigendommen te melden, maar het is voor de SVB vaak moeilijk te controleren of iemand dat gedaan heeft.

Volgens het Emcemo, een vereniging die burgerschap en sociale cohesie wil bevorderen, misleidt de SVB Marokkaanse ouderen. Volgens voorzitter Abdou Menebhi kunnen ongeveer achtduizend mensen hiervan de dupe worden. Vrijdag organiseert het Emcemo een bijeenkomst in de Ummahmoskee in Slotervaart.

Chantage
Volgens Menebhi wordt de hele gemeenschap zo op voorhand beschuldigd van fraude. 'Het is niet aan de SVB om te beoordelen of de extra aanvulling moet worden gegeven: daar is de rechter voor. Dit is chantage.' Menebhi vindt dat de SVB duidelijk had moeten zeggen waar het identiteitsnummer voor kan worden gebruikt. 'Dit zijn Marokkaanse methodes, die corruptie in de hand werken. Zo moet een land als Nederland niet te werk gaan om fraude op te sporen.'

In de brief staat volgens de SVB duidelijk wat de rechten en plichten van mensen zijn en waar het identiteitsnummer voor kan worden gebruikt. De SVB vraagt buitenlandse AIO-gerechtigden sinds begin 2013 om het nummer uit het land van herkomst. Dat gebeurt niet alleen bij Marokkanen. Ook Nederlandse AIO-gerechtigden worden geregeld gecontroleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden