Fraude studiebeurs aangepakt

Studentencomplex Zuiderzeeweg op het Zeeburgereiland. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Amsterdamse studenten die ten onrechte een beurs voor uitwonenden ontvangen, zijn gewaarschuwd. De gemeente gaat vanaf 3 mei 2500 studenten op fraude controleren, in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

De controles richten zich op studenten die nog bij hun ouders in Amsterdam wonen, maar onder bijvoorbeeld het adres van een oom of tante staan ingeschreven bij de gemeente. Thuiswonende studenten ontvangen 95,61 euro per maand, uitwonende studenten 266,23 euro.

De controles worden uitgevoerd door de Dienst Persoons- en Geo-informatie (DPG). Vorig jaar bleek bij een onderzoek onder honderd uitwonende studenten dat de helft nog bij de ouders woonde.

Daarop selecteerde de dienst 2500 studenten die bij hun ouders weggingen en elders in Amsterdam gingen wonen. ''In een derde van de gevallen gaat het om jongeren die zich binnen een kilometer van hun oude adres hebben ingeschreven,'' aldus Erwin Lubberding, manager handhaving bij de DPG.

Soms staan zeven mensen ingeschreven bij een twee- of driekamerwoning, zegt hij. Controleurs gaan zowel het opgegeven adres als bij het adres van de ouders langs.

Volgens Lubberding geeft tachtig procent van de familieleden die de boel willen flessen de fraude toe na een gedegen ondervraging.

Het probleem werd vorig jaar aangekaart door PvdA-kamerlid Hans Spekman.

In Nederland ontvangen ongeveer 270.000 studenten een beurs voor uitwonenden. De fraude wordt geschat op tientallen miljoenen. Na die in Amsterdam zullen ook in andere steden controles worden gehouden. Die zullen eind 2010 zijn afgerond, waarna mogelijk de sanctiemogelijkheden worden aangepast. Nu krijgen frauderende studenten geen boete, maar wordt alleen per direct de uitwonende beurs omgezet in een thuiswonende beurs. Het geld dat zij te veel hebben ontvangen, wordt verrekend met de nog te ontvangen beurs. Als die al is afgelopen, wordt de schuld omgezet in een lening.

De informatie die uit de controles wordt verkregen, moet daarnaast leiden tot risicoprofielen die het in de toekomst makkelijker moeten maken fraudeurs op te sporen.

Sander Breur van Comité SOS, dat zich inzet voor goed en toegankelijk hoger onderwijs, is tegen fraude, maar begrijpt wel dat studenten geneigd zijn met de beurs te sjoemelen. ''Het geld dat studenten van de overheid krijgen, is gewoon niet voldoende.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden