Fraude met seksclubs van Jan Bik

Een Zwitserse advocaat blijkt de spil te zijn van een omvangrijke witwasoperatie met Nederlandse seksclubs. Die bordelen zijn alle van de Amsterdamse seksondernemer Jan Bik.

Bart Middelburg
Erotische Massage Salon Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat. Beeld www.klaasfopma.nl
Erotische Massage Salon Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat.Beeld www.klaasfopma.nl

Justitie verdenkt Bik (75) en enkele familieleden ervan dat zij sinds 2001 geld hebben witgewassen via drie Zwitserse brievenbusmaatschappijtjes. De advocaat, Iso Lenzlinger, is sinds eind jaren negentig directeur van die vennootschappen.

Lenzlinger staat al decennia bekend als witwasser. Zo dook zijn naam op in 'de Nordexaffaire', waarbij ten behoeve van politieke kopstukken en de KGB miljarden van de communistische partij zouden zijn weggesluisd van Rusland naar Zwitserland.

De drie maatschappijtjes hebben op papier 23 panden in Nederland in eigendom. Op al die panden heeft justitie beslag gelegd.

Jan Bik, ooit kandidaat-Kamerlid voor de LPF, exploiteert zeker elf seksclubs - in Amsterdam in de Buiten Wieringerstraat. Volgens justitie heeft hij de winst afgeroomd, het zwarte geld naar Zwitserland getransporteerd en dat via Lenzlingers brievenbusmaatschappijtjes hier in vastgoed belegd. De omvang van de fraude is onduidelijk, maar justitie gaat uit van minimaal vijftien miljoen euro.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden