'Fraude kostte gemeente 1,8 miljoen meer dan gedacht'

De gemeente Amsterdam heeft geen 2,5 miljoen euro maar ruim 4,3 miljoen euro schade geleden door de frauderende wagenparkbeheerder in West.

Het Parool
Een van de in beslag genomen autos. Beeld Landelijk Parket
Een van de in beslag genomen autos.Beeld Landelijk Parket

Dat blijkt uit informatie die NRC heeft verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Gemeenteambtenaar Chany R. sluisde als wagenparkbeheerder miljoenen euro's weg van de gemeente Amsterdam, onder meer door fictieve facturen te betalen die door een vennootschap van zijn vriendin werden gestuurd. Ze leidden een luxeleven, R. kocht onder andere een speedboot en dure auto's.

Ook zorgde de zaak ervoor dat de kosten die de gemeente had aan onderzoeken door ingehuurde integriteitsbureaus flink zijn gestegen. Uit de opgevraagde WOB-gegevens blijkt dat Amsterdam in 2012 daarvoor nog slechts 883 euro betaalde, in 2016 was dat al ruim 618.000 euro.

Meldingen

De fraudezaak in West is een van de 35 meldingen die Amsterdam tussen 2013 en 2016 onderzocht. In totaal kreeg Amsterdam tussen 2013 en 2016 372 meldingen van mogelijke integriteitsschendingen. Daarbij ging het om onder meer 57 gevallen van diefstal en 28 corruptiezaken. In 114 gevallen werd daadwerkelijke schending geconstateerd.

In zeker 18 van de onderzochte gevallen werd er ook fraude vastgesteld, wat in 17 zaken resulteerde in aangifte bij de politie, meldt NRC.

Wat de totale schade voor de gemeente is, is niet bekend. Wel wist Amsterdam tot nu toe ruim 143.000 euro te verhalen op de frauderende ambtenaren.

Lees ook: Van fraude verdachte gemeenteambtenaar kocht speedboot en dure auto's

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden