Fraude bij buurtproject Holendrecht door ontbreken van afspraken

Projectleider Juriaan Otto en teamleider Erwin Mulder van buurtwerkkamer Casa Jepie Makandra in Holendrecht zijn medeverantwoordelijk voor de fraude die mei vorig jaar aan het licht kwam.

Casa Jepie Makandra in Holendrecht. Beeld Eigen foto
Casa Jepie Makandra in Holendrecht.Beeld Eigen foto

Ondanks herhaalde signalen die wezen op verduistering van subsidiegeld, ondernamen de twee professionele krachten geen actie om de financiën op orde te krijgen. Dat schrijft voormalig gemeenteraadslid Jan Hoek in zijn verslag na een onderzoek naar de oorzaken van de fraude.

Otto en Mulder gaven leiding aan de buurtwerkkamer, een in 2013 gestart experiment waarbij actieve buurtbewoners zelf verantwoordelijkheid dragen voor de activiteiten ter ondersteuning van andere buurtbewoners.

Bij het opmaken van de jaarrekening over 2014 bleek een van de medewerkers duizenden euro's te hebben verduisterd. De bankpas van de buurtwerkkamer was onder meer gebruikt voor het betalen van de huur, de tandarts en bezoeken aan het casino.

Ernstige fout
De fraude kon gebeuren omdat binnen de organisatie geen afspraken waren gemaakt over het gebruik van de kas, concludeert Hoek: 'Voor zover ik heb kunnen nagaan is het nagenoeg ontbreken van afspraken het gevolg van het feit dat daaraan geen prioriteit werd gegeven.'

Dat veranderde ook niet nadat penningmeester Herman Oosterbaan aan de bel trok over mogelijke dubieuze bestedingen. Het rapport: 'Kritische opmerkingen over de gang van zaken werden gepareerd met de vraag of hij de medewerkster niet vertrouwde.'

Een ernstige fout, constateert Hoek: 'Van professionals mag verwacht worden dat zij voldoende aandacht besteden aan het versterken van de (financiële) organisatie en actief reageren op signalen dat het met de financiën niet goed gaat.'

Aflossen
Het bestuur van Casa Jepie laat weten naar aanleiding van het rapport een reorganisatie te hebben doorgevoerd. Otto is sinds begin dit jaar niet langer projectleider, werkgever en budgetbeheerder, maar projectcoach. Mulder is geen teamleider meer, maar teamcoördinator.

Het bestuur neemt ook het advies van Hoek over om in overleg met de frauderende medewerkster te zoeken naar een mogelijkheid om het verduisterde geld af te lossen. Eerder werd een vordering ingediend via een incassobureau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden