Fransen tweeten uitslagen in geheimtaal

Hollandse stroop is populairder dan Hongaarse stroop. En Canada heeft al gestemd. Dat blijkt uit tweets die Franse kiezers gisteren massaal rondstuurden. De reden voor deze vreemde uitlatingen is een boete van 75.000 euro en een mogelijke gevangenisstraf

Elise Kuit
null Beeld reuters
Beeld reuters

In Frankrijk is het namelijk ten strengste verboden uitslagen van de presidentsverkiezingen naar buiten te brengen vóór de laatste stembureaus dicht zijn. Op straffe van een boete van 75.000 euro en gevangenisstraffen probeert de overheid overtreders af te schrikken.

Maar voor veelal jonge Fransen is de maatregel volkomen achterhaald. Zij weten hun informatie handig te verpakken in codetaal, waarbij Hollandse stroop staat voor de socialistische kandidaat François Hollande en president Sarkozy wordt aangeduid met Hongaarse stroop - de president heeft namelijk Hongaarse wortels. Canada staat dan weer voor de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk.

Alle berichten worden getwitterd met #RadioLondres. Dat is een knipoog naar de ondergrondse radio-uitzendingen waar veel Fransen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar luisterden.

Ook proberen ongedurige kiezers aanwijzingen te vinden op Franstalige websites in het buitenland. Populair zijn de Waalse lesoir.be en lalibre.be. Zij liggen daardoor inmiddels al een paar uur plat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden