Fransen staken door ondanks instemming senaat

PARIJS - In Frankrijk gaan de protesten tegen de nieuwe pensioenwet zaterdag verder, ook nu de senaat met de omstreden plannen heeft ingestemd. Door stakingen bij de spoorwegen zijn talrijke treinen uitgevallen. Ook in veel olieraffinaderijen is het werk nog steeds niet hervat.

In een van de grootste raffinaderijen van Frankrijk daarentegen moesten werknemers zaterdag onder druk van de autoriteiten weer aan het werk. De arbeiders van Grandpuits riskeren een juridische procedure als zij in staking blijven. De olieraffinaderij voorziet de Parijse regio van brandstof. De regering kondigde eerder een noodverordening af, omdat anders de economie nog grotere klappen krijgt. De vakbonden zijn fel tegen deze beslissing gekant.

Ook in Frankrijk is het herfstvakantie. Doordat nog steeds veel benzinestations droog staan, moest menig Fransman zijn plannen voor een uitstapje met de auto in de ijskast zetten.

Verhoging pensioengerechtigde leeftijd

De senaat stemde vrijdag in met het voorstel om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Nu de senaat akkoord is, zal een parlementaire commissie zich nog buigen over een aantal wijzigingen in het oorspronkelijke voorstel. Daarna gaat het ter goedkeuring naar de Constitutionele Raad, die het wetsontwerp toetst aan de grondwet.

De pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd van 60 naar 62 in 2018. Fransen met te weinig arbeidsjaren, die dus niet genoeg premie hebben betaald, kunnen volgens de nieuwe wet met pensioen als zij 67 zijn. Tot nu toe kon dat al op 65-jarige leeftijd. (ANP)

Franse werknemers blokkeren een olieraffinaderij. ANP Beeld
Franse werknemers blokkeren een olieraffinaderij. ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden