Fransen naar de stembus

PARIJS - De regionale verkiezingen in Frankrijk zijn zondag traag op gang gekomen. Rond het middaguur had 16 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Ruim 44 miljoen kiesgerechtigde Fransen mogen hun stem uitbrengen voor de Regionale Raden, de parlementen van de 26 regio's.

De linkse oppositie heeft ertoe opgeroepen de centrumrechtse president Nicolas Sarkozy af te straffen, die de helft van zijn ambtstermijn erop heeft zitten. De werkloosheid is opgelopen tot meer dan 10 procent van de beroepsbevolking en burgers maken zich zorgen over de onveiligheid op straat. Volgens recente opiniepeilingen zouden de linkse partijen samen meer dan 50 procent van de stemmen kunnen behalen. ''Zelden is een regionale verkiezing zo landelijk geweest'', aldus de linkse krant Libération zaterdag in een commentaar.

Opiniepeilers voorspellen echter een laagterecord als het om de opkomst gaat. De regio's zijn de bestuurslaag tussen de departementen en de nationale staat. Regio's zijn een aantal samengevoegde departementen. Het gaat om 22 regio's in Frankrijk en vier overzeese gebiedsdelen.

Tweede ronde
In bijna alle regio's zal een definitieve beslissing over de samenstelling van de Regionale Raden pas vallen in een tweede stemronde, die volgende week zondag wordt gehouden. Voor winst in de eerste ronde is een absolute meerderheid van stemmen nodig.

De stembureaus sluiten tussen 18.00 en 20.00 uur. Kort na 20.00 uur worden de eerste uitslagen verwacht. (ANP)

In Frankrijk wordt gestemd voor de zogeheten Regionale Raden. ANP Beeld
In Frankrijk wordt gestemd voor de zogeheten Regionale Raden. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden