Franse Senaat keurt arbeidswet goed

De Franse Senaat heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat tot grote veranderingen in de rechten van werkgevers en werknemers leidt. De nieuwe wet maakt deel uit van de pogingen van president François Hollande om de 26 andere EU-landen ervan te overtuigen dat hij vastbesloten is de economie te hervormen.

François Hollande Beeld afp
François HollandeBeeld afp

De wet maakt het bedrijven gemakkelijker werknemers te ontslaan of bij economische tegenspoed de salarissen tijdelijk te verlagen en de werkuren terug te brengen. Daar staat tegenover dat de in Frankrijk zeer gebruikelijke contracten voor zeer korte periodes voor de werkgevers veel duurder worden. De Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, ging vorige maand met het wetsvoorstel akkoord.

De hervorming van de arbeidswetgeving behoort met de terugbrenging van het begrotingstekort en wijzigingen in het pensioensysteem tot de maatregelen die de Europese Commissie van de regering-Hollande eist om de Franse economie weer op orde te brengen. De werkloosheid is gestegen tot meer dan 10 procent van de beroepsbevolking. In maart waren ruim 3,2 miljoen Fransen werkloos.

De regering is maandag begonnen met besprekingen met organisaties van werkgevers en werknemers over een hervorming van de pensioenen. Die zouden tegen het eind van het jaar in een wetsvoorstel moeten uitmonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden