Franse regering scherpt wet rond demonstraties aan

Frankrijk bereidt strengere wetgeving rond demonstraties voor en brengt zaterdag tienduizenden agenten op de been, om nieuw geweld van ‘gele hesjes’ te beteugelen.

Met nieuwe wetgeving en de mobilisatie van tienduizenden agenten hoopt de Franse regering nieuwe chaos rond protesten van ‘gele hesjes’ te bedwingenBeeld EPA

Met nieuwe wetgeving en de mobilisatie van tienduizenden agenten hoopt de Franse regering nieuwe chaos rond protesten van ‘gele hesjes’ te bedwingen. De regering gaat op korte termijn een wetsvoorstel indienen dat zwaardere straffen bevat voor deelname aan niet vooraf-gemelde demonstraties. Premier Édouard Philippe kondigde dat gisteravond aan op tv-zender TF1.

De maatregel is onderdeel van een pakket waarmee de autoriteiten het geweld rondom protesten van de ‘gele hesjes’ willen beteugelen. Afgelopen weekend was het opnieuw raak in tal van steden. In Parijs moest een staatssecretaris door de achteruitgang zijn ministerie ontvluchten nadat met een vorkheftruck de toegangspoort was geforceerd.

Bivakmuts

Afgelopen zondag overlegde Philippe met minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner over maatregelen om de orde beter te handhaven. Betogers die gemaskerd of met een bivakmuts op verschijnen bij protesten, kunnen zwaardere sancties verwachten. Nu geldt dat nog als een overtreding die hooguit een boete oplevert. Philippe wil er een strafbaar feit van maken waarvoor zwaardere straffen kunnen worden opgelegd. Verder wil hij de mogelijkheden vergroten om aangerichte schade te verhalen op de daders.

“We moeten het recht op demonstreren in Frankrijk behouden en degenen die de wet overtreden bestraffen,” aldus Philippe. “Daarom is de regering er voorstander van de wet te moderniseren teneinde degenenen te straffen die de meldplicht voor protesten niet respecteren, die deelnemen aan niet vooraf aangemelde protesten en die bij betogingen arriveren met bivakmutsen op.”

Bestaande wetgeving gericht op het bestrijden van hooligans en het weren uit stadions van wegens geweldpleging veroordeelde voetbalsupporters kan als uitgangspunt dienen bij de strengere regelgeving, aldus premier Philippe. Hij zei dat mogelijk al volgende maand een wetsvoorstel zal worden ingediend in het parlement.

Crisissituatie

De ‘gele hesjes’ hebben de voorbije twee maanden voor een crisissituatie gezorgd, met vrijwel elke week chaotische toestanden in de grote steden. Aanvankelijk protesteerden de actievoerders tegen de verhoging van de brandstofprijzen maar allengs richtten ze zich tegen het algehele beleid van president Emmanuel Macron. Dat hij inmiddels bereid is tot vergaande concessies, doet de protesten niet afnemen. Afgelopen zaterdag waren er, na een dip rond kerst, opnieuw zo’n 50.000 mensen op de been.

Met het oog op nieuwe protesten aanstaande zaterdag brengt de regering liefst 80.000 agenten op de been.

Arrestaties en snelrecht

Om een indruk te geven van de omvang van de problemen vertelde Philippe gisteravond dat de politie tot dusver al meer dan 5300 arrestaties heeft verricht die verband houden met de uit de hand gelopen betogingen. Volgens informatie van het ministerie van Justitie, waarop de krant Le Monde de hand legde, leidde dat in 815 gevallen tot een veroordeling in een snelrechtprocedure; 152 personen belandden in de cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden