Franse minister vraagt ontbinding ETA in Madrid

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, heeft bij zijn eerste bezoek aan Spanje sinds zijn aanstelling 'de complete ontbinding' van de ETA gevraagd. Hij kondigde aan dat hij op zijn hoede zal blijven voor de Baskische groepering. Zijn Spaanse ambtgenoot bevestigde de vondst van explosieve stoffen bij de arrestatie van twee ETA-kopstukken, afgelopen zondag.

Jorge Fernandez Diaz (L) en Manuel Valls. Beeld epa
Jorge Fernandez Diaz (L) en Manuel Valls.Beeld epa

Valls noemde de Frans-Spaanse samenwerking in de strijd tegen de ETA historisch. Tijdens een persconferentie kondigde hij aan dat die samenwerking zal voortgaan tot de ETA helemaal ontbonden is. 'Frankrijk en Spanje zullen blijven strijden met de vastberadenheid die ook tot de militaire nederlaag van de ETA geleid heeft', zei Valls.

Explosief poeder
Het bezoek van Valls komt er twee dagen na de arrestatie van twee ETA-kopstukken, Oroitz Gurruchaga Gogorza en zijn adjunct Xabier Aramburu, in het zuidwesten van Frankrijk. Gurruchaga is volgens Madrid de militaire leider van de terreurbeweging. Nog tijdens de persconferentie bevestigde Valls' Spaanse ambtgenoot, Jorge Fernandez Diaz, dat in de gestolen auto die de twee ETA-leden gebruikten, een kleine hoeveelheid materiaal gevonden is om explosieven te fabriceren. 'Het gaat om een kilo explosief poeder en verschillende kwikampullen', zei Diaz. De twee hadden ook handwapens bij.

Staakt-het-vuren
Sinds augustus 2009 heeft de Baskische afscheidingsbeweging geen aanslagen meer gepleegd op Spaans grondgebied. Op 20 oktober 2011 zette de beweging de gewapende strijd stop, maar de wapens zijn nog niet officieel neergelegd. De ontbinding, die Spanje al lang vraagt, is ook nog niet gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden