Franse grondtroepen in Mali op weg naar rebellen

Franse grondtroepen in Mali zijn woensdag vanuit de hoofdstad Bamako op weg gegaan naar het noorden van het West-Afrikaanse land, waar de rebellen zich ophouden.

Redactie
Franse troepen op weg naar het noorden van Mali Beeld afp
Franse troepen op weg naar het noorden van MaliBeeld afp

De Franse chefstaf Edouard Guillard gaat ervan uit dat de Franse troepen in een directe confrontatie met de rebellen verwikkeld raken. Hij verwacht dat de gevechten het karakter zullen hebben van een 'guerrilla'.

Volgens militaire bronnen in Mali zijn Franse soldaten ingezet rond de stad Niono in het centrum van Mali om een verdere opmars van de rebellen tegen te houden. Niono ligt niet ver van de stad Diabaly, die de rebellen maandag veroverden.

Het Malinese leger heeft zich gegroepeerd bij de grens met Mauritanië. Volgens een bron zijn de rebellen nu omsingeld en is 'een beslissende aanval slechts een kwestie van tijd'.

Frankrijk stuurde vorige week troepen naar Mali, nadat de regering van de voormalige Franse kolonie Parijs dringend had gevraagd om hulp bij de strijd tegen de extremisten. De Franse president François Hollande zei dinsdag dat Frankrijk zijn troepen pas terugtrekt uit Mali als het veilig en stabiel is in het land.

Nederland
Minister Frans Timmers van Buitenlandse Zaken schrijft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de Europese trainingsmissie van het Malinese leger, versneld moet worden uitgevoerd.

Het kabinet zal 'bezien of en, zo ja, op welke wijze Nederland een bijdrage kan leveren' aan de missie. De verwachting is dat Nederland geen bijdrage gaat leveren. De trainingsmissie moet ertoe leiden dat het Malinese leger versterkt en geherstructureerd wordt.

Volgens de bewindsman is de versnelde inzet noodzakelijk gezien 'de recente ontwikkelingen'. Ondanks Frans militair ingrijpen wisten radicale moslimgroepen hun opmars vanuit het noorden naar het zuiden door te zetten.

Het noorden van het Afrikaanse land is in handen van radicale groepen waaronder al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Het Westen vreest dat er in het noorden van het land een vrijhaven voor terroristen kan ontstaan en wil dat voorkomen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU praten donderdag over de missie in Mali. Frankrijk heeft honderden militairen naar Mali gestuurd en voert luchtaanvallen uit. Nederland heeft nog geen verzoek om hulp binnengekregen.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton verklaarde dinsdag in Straatsburg dat de eerste EU-militairen de komende dagen al moeten afreizen naar Mali. Zij zouden de trainingsmissie moeten voorbereiden.

Het kabinet wil Mali wel helpen met extra ontwikkelingshulp, zei Timmermans dinsdag in Nieuwsuur. Zijn collega Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking bekijkt momenteel op welke wijze dat het beste kan gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden