Frans Malschaert verplaatst kunstwerk naar schip

Kunstenaar Frans Malschaert is begonnen aan de ontmanteling van het gigantische kunstwerk waar hij aan bouwde op een terrein aan de Papaverweg in Noord.

Josien Wolthuizen
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Het kunstwerk, dat bestaat uit vijftien grote ijzeren kubussen die uiteindelijk een constructie van achttien bij achttien meter moeten vormen, wordt verplaatst naar oude vuilnisboot die naast het terrein in het water ligt.

Eind vorige maand velde de kantonrechter na meer dan een jaar juridisch getouwtrek het oordeel dat Malschaert moet vertrekken van het terrein aan de Papaverweg, om de hoek bij NDSM, waar hij bouwt aan Het Blok, zijn levenswerk waar hij in 1993 mee begon.

Malschaert wilde daarop een bodemprocedure starten omdat hij geen alternatieve locatie had, maar hij heeft toch besloten de handdoek definitief in de ring te gooien. “Ik had een helder moment, toen heb ik toch maar bedacht om het te ontmantelen. Het is vechten tegen de bierkaai.”

Schroothoop

Malschaert, die eerder nog vreesde dat het kunstwerk op de schroothoop zou belanden, ziet de toekomst inmiddels zonnig in. “Hoe ik het nu ga doen, is het weer een nieuwe start. Als je ergens niet kapot aan gaat, dan is de volgende stap vaak nog wel een mooiere. Maar ik vind het natuurlijk wel verschrikkelijk om hier afscheid van te nemen.”

Malschaert weet nog niet waar het vuilnisschip komt te liggen. “Misschien zegt de gemeente wel dat ik hier kan blijven of bieden ze me een andere plek aan.”

De kunstenaar heeft nog steeds goede hoop zijn kunstweer ooit aan een groot publiek te kunnen tonen, het liefst in het water bij Oosterdok.

Het Blok bestaat uit vijftien grote ijzeren kubussen, die uiteindelijk een constructie van achttien bij achttien meter moeten vormen. Het idee is dat bezoekers via trappen omhoog kunnen naar twee levensgrote ijzeren paarden die via mechanische aandrijving op zonne-energie rondgalopperen.

Lees ook: Schroothoop dreigt voor levenswerk van Frans Malschaert

undefined

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden