Frankrijk wil attractiepark over staatsman Napoleon

'Napoleonland' zou mogelijk de concurrent kunnen worden van attractiepark Disneyland in Parijs. Tenminste, als de initiatiefnemer en oud-minister Yves Jégo de benodigde 215 miljoen euro bij elkaar krijgt om een dergelijk attractiepark te laten verrijzen.

De slag om Waterloo, nagespeeld in 2010. © epa Beeld
De slag om Waterloo, nagespeeld in 2010. © epa

Het park zou moeten komen op de plek van de slag om Montereau, net ten zuiden van Parijs. Yves Jégo is op dit moment de burgemeester van Montereau.

Visionair vs. dictator
In het park zou de Slag bij Waterloo uit 1815 worden nagespeeld, en bezoekers zouden er zelf aan kunnen meedoen. Idealiter kunnen de bezoekers ook deel uitmaken van een watershow, die de slag om Trafalgar moet uitbeelden, waar Napoleon het aflegde tegen de Engelse Lord Nelson. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de succesvolle veldslagen van Napoleon, zoals die bij Austerlitz, waar hij het Russisch-Oostenrijkse leger versloeg.

'We gaan geen partij kiezen in het park', zei Yves Jégo, in een verwijzing naar de zeer uiteenlopende meningen die in verschillende landen over Napoleon Bonaparte heersen. Volgens sommigen was hij een heldhaftige visionair, volgens anderen een wrede dictator.

Piste
Ook moeten in het park een museum, een hotel, winkels, restaurants en een conferentiecentrum komen. Andere mogelijke attracties zijn een piste op een nagemaakt slagveld, waar bezoekers tussen bevroren lijken van mensen en paarden door kunnen skiën, en een nabootsing van de onthoofding van Lodewijk XVI, een gebeurtenis die voorafging aan de machtsgreep van Napoleon.

Economie stimuleren
Ondanks zijn bekendheid heeft Napoleon in Frankrijk geen museum of park op zijn naam staan. Volgens Jégo zou het park het historisch bewustzijn over Napoleon kunnen versterken, terwijl het de economie stimuleert. In het eerste jaar wil Jégo ongeveer 1,5 miljard bezoekers trekken.

Als het Jégo lukt het benodigde geld bij elkaar te brengen, zal de bouw van het park in 2014 beginnen, om het in 2017 af te ronden. Jégo zal op 18 februari meer details bekendmaken, het is dan precies 198 jaar geleden dat de slag bij Montereau plaatsvond.

Yves Jégo. Beeld
Yves Jégo.
© epa Beeld
© epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden