Frankrijk ontdekt 'extreem gevaarlijke terreurcel'

Een aanslag op een koosjere winkel in de Parijse voorstad Sarcelles in september heeft de Franse autoriteiten op het spoor van een 'extreem gevaarlijke terreurcel' gebracht. De groep wilde jihadisten naar Syrië sturen en bezat spullen om bommen te maken, zei officier van justitie François Molins donderdag.

In september werd een aanslag gepleegd op een koosjere winkel in de Parijse voorstad Sarcelles. Beeld AFP
In september werd een aanslag gepleegd op een koosjere winkel in de Parijse voorstad Sarcelles.Beeld AFP

Een van de leiders van de groep kwam zaterdag om het leven in een vuurgevecht met een arrestatieteam van de politie. Bij invallen elders werden twaalf personen opgepakt; vijf werden donderdag op vrije voeten gesteld, maar de zeven anderen blijven voorlopig vastzitten.
De verdachten zijn tussen de 19 en 25 jaar oud. Zij zijn allemaal in Frankrijk geboren en hebben ook allemaal de Franse nationaliteit, zei Molins.

Granaataanslag
Bij de granaataanslag in Sarcelles raakte een klant gewond. Op de resten van de granaat werden DNA-sporen aangetroffen van een veroordeelde drugshandelaar, die volgens Molins in de gevangenis tot de radicale islam was overgegaan. Hij was degene die zaterdag omkwam in het vuurgevecht met de politie. 'Het was de bedoeling om te doden', zei Molins over de aanslag in Sarcelles. 'Het was puur geluk dat de gevolgen waar de daders op hadden gehoopt uitbleven'

De officier zei dat de meeste verdachten niet coöperatief zijn en dat het nog onduidelijk is of onder hen de twee vermoedelijke plegers van de aanslag zijn. Toch roemde hij 'de ontmanteling van een terroristische groep die waarschijnlijk de gevaarlijkste is die sinds 1996 in Frankrijk aan het licht is gebracht'.

Algerijnse extremistische GIA
In de jaren negentig pleegden extremisten die banden hadden met een bloedige opstand in Algerije verschillende bomaanslagen in Frankrijk. Met spullen die woensdag in een ondergrondse garagebox van een van de leden van de groep werden gevonden konden volgens Molins bommen worden gemaakt die qua constructie en werking exact overeenkwamen met die van de Algerijnse extremistische groep GIA in 1995.

'Wij onderschatten het binnenlandse noch het buitenlandse gevaar', zei minister van justitie Christiane Taubira in een radiointerview.
Twee leden van de cel hadden als taak om mensen te werven voor de jihad in andere landen, met name Syrië. De strijd in dat land trekt steeds meer buitenlandse extremisten. Dinsdag werden op luchthaven Heathrow bij Londen twee Britten opgepakt die mogelijk in Syrië betrokken waren bij de ontvoering van twee journalisten in juli.

Huiszoeking
Bij huiszoekingen zijn vijf testamenten aangetroffen met afscheidsboodschappen als 'de dag dat ik er niet meer ben, doe je plicht als moslim, geef mijn iPod aan mijn zus, dat-en-dat voorwerp aan mijn schoonzoon, enzovoort', zei Molins. De officier zei dat het 'nog te vroeg is om te kunnen zeggen' of de verdachten banden hebben met islamitische militante groepen in het buitenland.

De Franse autoriteiten zijn alert op mogelijke terreuraanslagen door radicale moslims sinds de Fransman Mohamed Merah, die beweerde contact te onderhouden met Al Qaeda, in maart in het zuiden van Frankrijk drie joodse kinderen, een rabbijn en drie paratroepers doodschoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden