Update

Frankrijk naar de stembus, 'Hollande wint in overzeese gebieden'

In Frankrijk is de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen begonnen. Sinds vanmorgen 8 uur zijn de stembureaus in het land open. Hollande zou in meerdere overzeese gebieden, waar kiezers gisteren al konden stemmen, overtuigend hebben gewonnen.

Redactie
President Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni-Sarkozy arriveren bij een stembureau in Parijs Beeld REUTERS
President Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni-Sarkozy arriveren bij een stembureau in ParijsBeeld REUTERS

Circa 46 miljoen Franse burgers mogen kiezen tussen de conservatieve president Nicolas Sarkozy of de socialistische kandidaat François Hollande. De eerste officiële uitslagen worden verwacht om 20.00 uur, na het sluiten van de stembureaus.

De beide kandidaten hebben in de ochtend al ontspannen hun stem uitgebracht. Joviaal lachend en handenschuddend verscheen Hollande met zijn levenspartner Valérie Trierweiler in zijn stembureau in Tulle. Hij liet zich gewillig fotograferen en signeerde op verzoek een trouwfoto die een kiezer hem aanreikte.

Sarkozy kwam breed lachend stemmen in Parijs, begeleid door zijn vrouw Carla Bruni. Nadat hij zijn briefje in de stembus had laten glijden, legde Sarkozy geen verklaring af. Hollande deed dat evenmin.

Winst Hollande
Wegens het tijdsverschil konden inwoners van overzeese gebieden gisteren al stemmen. In Guadelooupe kreeg Hollande 71,9 procent van de stemmen. In Martinique stemde 68 procent van de inwoners op de socialist. In Saint-Pierre et Miquelon bleek 65 procent van de stemmen te zijn voor Hollande. Op de eilanden wonen circa 900.000 stemgerechtigden.

Deze officiële uitslag werd gemeld door de Belgische omroep RTBF. Franse media mogen de uitslag niet melden tot de stembureaus zijn gesloten.

Opkomst
De opkomst bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen was om 17.00 uur hoger dan in de eerste ronde op 22 april op hetzelfde tijdstip. Om 17.00 uur was bijna 72 procent van de circa 46 miljoen stemgerechtigden naar het stembureau gekomen. Vorige maand was dat nog 70,6 procent, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bij de presidentsverkiezingen van vijf jaar geleden lag de opkomst om 17.00 uur hoger. Toen had ruim 75 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stemlokaal gemaakt.

De hoge opkomst geeft Sarkozy een sprankje hoop. De president, die zijn kansen op herverkiezing zag slinken, vestigde de afgelopen dagen zijn hoop op het mobiliseren van zo veel mogelijk aanhangers. Zo zou hij de gedoodverfde winnaar Hollande, wiens kiezers al een voorschot namen op de overwinning en de noodzaak van de stembusgang daarom wellicht minder inzagen, kunnen verrassen.

Hollande ligt al weken voor op Sarkozy, die de gunst van veel kiezers heeft verspeeld door zijn branie, zijn voorliefde voor de jetset en de harde bezuinigingen die hij nodig achtte om Frankrijk door de economische crisis te loodsen. Hollande zet zich af tegen Sarkozy's trouw aan het strikte begrotingsbeleid dat regel is in de eurozone, en dringt juist aan op extra uitgaven om zo de economie op gang te helpen.

Extreemrechts
Politieke analisten voorzien dat zittend president Sarkozy een enorm probleem heeft met het binnenhalen van de kiezers aan de rechterzijde van zijn partij. En die stemmen heeft hij broodnodig om te winnen van zijn concurrente.

De extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon van de Parti Gauche riep in april na de eerste ronde van de Franse verkiezingen, dat hij zijn kiezers aanraadt om voor Hollande te gaan. Marine Le Pen, van het extreemrechtse Front National, gaf echter aan Sarkozy niet te steunen en blanco te zullen stemmen. Campagne-analisten voorspellen dat aanhangers van het Front National haar voorbeeld zullen volgen of helemaal niet zullen stemmen. En dat zou een ramp zijn voor Sarkozy.

De uitkomst van de harde verkiezingsstrijd kan gevolgen hebben voor de koers van de Europese Unie. Hollande heeft verklaard dat hij het verdrag over de begrotingsafspraken wil aanpassen, zodat er meer kans zou zijn op economische groei.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Aanhangers van Hollande. Beeld getty
Aanhangers van Hollande.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden