Background

Frankrijk mikt weer op bijzondere rol in Midden Oosten

Frankrijk heeft gisteren de Syrische Nationale Coalitie als enige vertegenwoordiging van het Syrische volk erkend, maar de rest van de westerse wereld blijft terughoudend. Andere Europese landen en de Verenigde Staten willen eerst de kat uit de boom kijken; de voorganger van deze coalitie is ten onder gegaan aan interne strubbelingen en beschuldigingen van dominante islamistische invloeden.

Sacha Kester
De puinhopen in Marat al-Numan na een bombardement van Syrische straaljagers Beeld reuters
De puinhopen in Marat al-Numan na een bombardement van Syrische straaljagersBeeld reuters

'De Nationale Syrische Coalitie van Krachten van de Oppositie en de Revolutie', zoals de club formeel heet, werd zondag in Qatar uit de grond gestampt. Dit gebeurde mede onder Westerse druk omdat er geen geloofwaardige gesprekspartner was van Assads tegenstanders.

De snelle erkenning door Frankrijk doet denken aan de situatie in Libië, vorig jaar, toen Nicolas Sarkozy de NAVO opriep om Libische burgers te beschermen, waardoor de oppositie de dictator Muammer Khadaffi uiteindelijk gemakkelijker omver heeft kunnen werpen. Nu was Sarkozy een ander soort president dan Francois Hollande, maar het lijkt er op dat Parijs ook dit keer een bijzondere rol wil spelen in de ontwikkelingen.

Frankrijk zal echter niet zomaar het voortouw kunnen nemen wat betreft bijvoorbeeld eventuele wapenleveranties aan de oppositie, omdat er een EU-embargo is op wapenhandel met alle partijen in het Syrische conflict. Toch gaf Hollande voorzichtig aan dit 'eventueel' te willen overwegen, nadat er een voorlopige regering is gevormd die blijk heeft gegeven van een democratische gezindheid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden