Frankrijk evacueert ruim 300 mensen uit Kabul, veel minder Nederlanders dan eerst gemeld

Frankrijk heeft samen met Qatar meer dan driehonderd mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Eerder werd gemeld dat zestig van hen de Nederlandse nationaliteit bezitten, maar dat aantal ligt veel lager, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Parool
Drukte bij het vliegveld in de hoofdstad van Afghanistan in augustus, toen de eerste evacuaties in volle gang waren. Beeld EPA
Drukte bij het vliegveld in de hoofdstad van Afghanistan in augustus, toen de eerste evacuaties in volle gang waren.Beeld EPA

Onder de 56 ‘Nederlandse’ evacués die zijn opgehaald, waren vier mensen met de Nederlandse nationaliteit met hun “kerngezinnen”. De anderen zijn Afghanen die voor bijvoorbeeld Defensie hebben gewerkt, en daarom recht hebben op evacuatie. Buitenlandse persbureaus meldden vrijdag dat van de 300 inzittenden er 60 de Nederlandse nationaliteit hadden.

Buitenlandse Zaken meldt dat ook nog elf mensen zijn meegekomen op een terugkerende militaire vlucht die hulpgoederen van Qatar naar Afghanistan had gebracht. Ook hier gaat het om Afghanen die wegens hun werk voor de Nederlanders in hun land mogelijk gevaar lopen sinds de machtsovername door de Taliban.

Ook 11 Fransen, nog eens 258 Afghanen en een onbekend aantal familieleden van de geëvacueerden hebben het land kunnen verlaten.

Volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken ging het om mensen wier werk hen een doelwit maakte voor de Taliban, die sinds deze zomer het land weer hebben overgenomen. Denk hierbij aan journalisten en mensen die met de Franse overheid hebben samengewerkt. Sinds medio september heeft Frankrijk samen met Qatar tien evacuatievluchten uitgevoerd.

Achterblijvers

Er zijn veel mensen achtergebleven in de hoofdstad van Afghanistan, na de laatste evacuatievluchten in augustus. Mensen die uren in de lange rij bij het vliegveld stonden en toch geen vlucht konden bemachtigen, zitten sindsdien ondergedoken in de stad.

Een aantal van hen heeft zelfs juridische stappen genomen tegen de Nederlandse staat, omdat ze naar eigen zeggen recht hebben op een evacuatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig met de evacuaties en kijkt op welke manieren die zouden moeten plaatsvinden.

Afghaanse gezinnen

Eerder spanden vier Afghaanse gezinnen al een kort geding aan tegen Nederland. De gezinsleden eisen dat Nederland hen zo snel mogelijk evacueert uit Afghanistan, aldus hun advocaat Barbara Wegelin. Alle gezinnen staan op de evacuatielijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar horen nu niets meer van de Nederlandse autoriteiten, zei Wegelin vorige week.

Het gaat in totaal om zeventien mensen, onder wie tien kinderen. Drie van de vier gezinnen zijn familie van een tolk die voor Nederland heeft gewerkt. Verder gaat het om een zus van een Nederlandse Afghanistanveteraan. “Het gaat daar verschrikkelijk slecht. Ze zitten ondergedoken en er moet nu iets gebeuren,” aldus Wegelin.

Begin november kondigde de groep al aan naar de rechter te stappen als ze binnen twee weken geen antwoord zouden krijgen op hun eis. Toen ging het in totaal om een groep van 240 Afghanen. Een deel van hen kreeg wel een aanbod voor evacuatie, een ander deel niet, aldus Wegelin.

Geen internationale steun

Afghanistan krijgt geen internationale steun meer sinds de machtsovername door de Taliban. Er dreigt een humanitaire crisis, die zou kunnen leiden tot hongersnood en nieuwe vluchtelingenstromen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden