Update

Frankrijk en Duitsland vieren vriendschap van vijftig jaar

In Berlijn zijn dinsdag de plechtigheden begonnen waarmee de Duitsers en Fransen vieren dat ze 50 jaar 'bevriend' zijn. Die vriendschap werd op 22 januari 1963 bezegeld door het sluiten van het zogenoemde Elysée-Verdrag. De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigden aan met een initiatief te komen voor de economische ontwikkeling in Europa.

De Duitse president Joachim Gauck samen met ambtgenoot François Hollande Beeld epa
De Duitse president Joachim Gauck samen met ambtgenoot François HollandeBeeld epa

Het initiatief wordt in mei voorgelegd aan de andere leden van de EU. 'We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheden voor het overwinnen van de crisis in de Europese Unie', zei Merkel op een persconferentie ter gelegenheid van de viering. Ze willen daarmee de economische groei helpen en het concurrentievermogen stimuleren.

De twee leiders hebben ook beklemtoond dat ze samen aan een compromis werken voor een akkoord over de nieuwe begroting voor de EU. Hollande zei dat beide landen de wil hebben het eens te worden en 'er moet een balans worden gevonden tussen nationale belangen en solidariteit binnen de unie.'

De Duitse president Joachim Gauck onthaalde zijn Franse ambtgenoot François Hollande met militaire eer bij zijn ambtswoning. Het muzikale programma moest vanwege het winterweer worden ingeperkt. Omdat het 9 graden vroor, konden de koperblazers niet spelen, meldden Duitse media. Eerder had Hollande bondskanselier Angela Merkel ontvangen bij de Franse ambassade.

Niet alleen de koperblazers hadden last van de winter. Enkele tientallen Franse parlementariërs misten hun vliegtuig, omdat ze door het koude weer vertraging hadden. Het vliegtuig moest, eenmaal onderweg van Parijs naar Berlijn, nog omkeren ook. Een van de volksvertegenwoordigers was onwel was geworden. Het was niet zo erg als het aanvankelijk leek. Het vliegtuig is naar verwachting op tijd in Berlijn voor een gezamenlijke vergadering met de Bondsdag. Ook het Franse en Duitse kabinet vergaderen samen.

Het Franse en Duitse lagerhuis willen meer samenwerken op buitenlands gebied, ook in Mali, zei Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert.

Precies 50 jaar geleden ondertekenden de Franse president Charles de Gaulle en de West-Duitse bondskanselier Konrad Adenauer het Elysée-Verdrag, een belangrijke bouwsteen voor de Europese samenwerking. In Duitsland en Frankrijk samen wonen 145 miljoen van de 500 miljoen EU-burgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden