Update

Frankrijk eist toegang tot gewonde journalisten Homs

Frankrijk heeft toegang geëist tot de westerse journalisten die vandaag gewond raakten in de Syrische stad Homs. De Syrische vertegenwoordiger in Parijs is op het matje geroepen vanwege het incident.

ANP/Redactie
De omgekomen Franse fotojournalist Rémi Ochlik. Beeld reuters
De omgekomen Franse fotojournalist Rémi Ochlik.Beeld reuters

Dat meldde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé. Het bombardement eiste het leven van een de Franse fotojournalist Rémi Ochlik en de Amerikaanse verslaggeefster Marie Colvin. Colvin werkte voor de Britse krant Sunday Times. Ochlik was actief voor verschillende media.

Drie collega's raakten gewond. Een van hen zou de Britse fotograaf Paul Conroy zijn, die net als Colvin voor de Sunday Times werkte. Ook de Franse verslaggeefster Edith Bouvier raakte gewond, meldde haar werkgever Le Figaro.

Franse diplomaten in Damascus gaan de Syrische autoriteiten onder druk zetten om toegang tot de gewonden te krijgen om medische assistentie te verlenen. Juppé zei dat hij de Syrische ambassadeur deze eis ook zal voorleggen en hem 'zal herinneren aan de ontoelaatbare natuur van het gedrag van de Syrische regering'.

De Verenigde Staten noemden de dood van de journalisten vandaag 'weer een voorbeeld van de schaamteloze wreedheid van het Syrische bewind'. De Syrische minister van Informatie, Adnan Mahmoud, zei dat het leger niet wist dat de journalisten in Homs waren. 'De autoriteiten hadden geen informatie dat de twee journalisten Syrisch grondgebied hadden betreden', aldus Mahmoud.

Granaat
De journalisten zaten volgens de Syrische oppositie in een door activisten opgezet perscentrum in de wijk Baba Amro toen dat werd getroffen door een granaat. Volgens De Franse minister van Cultuur Frédéric Mittérrand waren de journalisten echter op de vlucht voor een beschieting. Baba Amro is een bolwerk van opstandelingen. Het regeringsleger neemt de wijk dagelijks onder vuur.

Ruim een maand geleden kwam de Franse journalist Gilles Jacquier om door een beschieting in Homs. De Nederlandse fotograaf Steven Wassenaar raakte lichtgewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden