PlusBeeldende kunst

Frankey Go Round laat mensen glimlachen

Lapdance Ride van FrankeyBeeld Frankey

Je kunt op de rug van de kunstenaar gaan zitten en die gaat dan met je paardjerijden. Tenminste, het is een pop die kunstenaar Frankey voorstelt (zijn straatkunstrubriek staat elke zaterdag in PS van de Week) en die, nadat je een muntje in het apparaat hebt gegooid, zes rondjes om een paal draait.

Frankey Go Round heet die ‘attractie’ die te zien is op de gelijknamige tentoonstelling in OD Gallery. “Toen ik klein was, vond ik het supertof om op de rug van mijn vader paardje te rijden,” zegt Frankey – pseudoniem van Frank de Ruwe, eigenaar van reclamebureau Natwerk. 

“Ik wilde eigenlijk zo’n grote carrousel, zo’n draaimolen, bouwen met mezelf als vijftien paarden in allerlei verschillende poses. Dat werd een beetje duur, maar ik vond het idee goed genoeg, dus heb ik een eenpersoons gemaakt. Ja, iedere bezoeker mag zich laten ronddraaien. Het is wel handig als je niet te veel biertjes hebt gedronken.”

Frankey Go Round is een vrolijke tentoonstelling. “Ja, ik maak dingen die mensen doen glimlachen, dat is mijn doel. Mijn werk is een combinatie van twee dingen die schijnbaar niet matchen, maar omdat je ze combineert, voelt het wel verdraaid goed, als een geheel.”

Uitgeschoten

Hij wijst. “Dat is een kauwgomballenautomaat, in combinatie met een soort drumstel. Je gooit er een muntje in en dan komt er een kauwgombal uit die dan op de trommels en het bekken valt. En dan hoor je een geluid: pedoem boem pats! Ken je dat? En dan komt die kauwgombal er aan de onderkant uit.”

Twintig werken laat Frankey op de expositie zien. “Vorig jaar exposeerde ik in New York. Daar heb ik elf werken laten zien, waarvan ik er vijf heb verkocht. Ik wilde ook graag in Amsterdam exposeren, en toen ben ik vorig jaar na de zomer aan de slag gegaan. En ben ik een beetje uit­geschoten. Ik laat nu die zes on­verkochte werken uit New York zien, en veertien nieuwe.”

Hij laat werk zien. “Hier, discoballen in de vorm van snacks die je in de grillroom kunt bestellen. Die kebab.... Eerst heb ik die ge-3D-print en daarna met plaatjes gespiegeld roestvrij staal beplakt, maar ik had me vergist in hoeveel werk dat was. Op die kebab zitten 562 plaatjes, en niet een is hetzelfde. Ben ik de hele kerst­vakantie mee bezig geweest. Dat doe ik nooit weer...”

Verder zien we een deurbel met daarop een draak geschilderd, die een drakengeluid maakt, een beer die een handstand probeert uit te voeren, een spaarvarken dat niet spaart maar het geld meteen uitgeeft (spennypig), een hond die aan het breakdancen is, een ventilator in de vorm van een helikopter, een kleerhanger in de vorm van de ‘epic split’ van Frankeys held Jean-Claude Van Damme, een speelgoedvliegtuigje van glas, een neondrol en een lapdancemachine (werkt echt, op het nummer Ginuwine van Pony).

“Ik vind het leuk om iets in elkaar te knutselen en dan te zien dat het werkt. Dat is het eigenlijk.”

Wat Frankey go round
Waar OD Gallery, Singel 395
Te zien t/m 6/7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden