Plus

Frank Lammers voor Giro 555: 'Ze liet mijn hand niet meer los'

Acteur en regisseur Frank Lammers keerde vorige week terug uit het rampgebied in Nigeria als ambassadeur van Giro 555. 'Je ziet de paniek in de ogen van de moeders.'

Dennis Jansen
Frank Lammers in een ziekenhuis in Nigeria. 'Je vraagt je af: hoe bestaat dit toch in deze tijd?' Beeld Unicef
Frank Lammers in een ziekenhuis in Nigeria. 'Je vraagt je af: hoe bestaat dit toch in deze tijd?'Beeld Unicef

Maiduguri, Noord-Nigeria. Frank Lammers zal nooit meer vergeten dat hij in een vluchtelingenkamp een tent binnenstapte en een moeder op de grond zag zitten. Bij binnenkomst voelde hij een kinderhand grijpen naar zijn pink. "Ze liet mijn hand niet meer los. Ik tilde het meisje op, had haar in mijn armen en dacht: kom, ik stop je in mijn koffer, neem je mee, dan heb ik jou in elk geval gered."

De acteur en regisseur is net terug uit het rampgebied in midden-Afrika. 'Goed gaar' was hij van de vliegreis van zo'n 24 uur, over vier vluchten. De indrukken waren intens, de overgang groot. 's middags stond Lammers alweer als regisseur tussen de acteurs van Geheimen van De Herdgang, de PSV-musical. Ironisch: "Een beetje roepen wat ze allemaal niet goed doen. Nou, dat lukte wel."

Boko Haram
Frank Lammers (44) was in Nigeria op uitnodiging van Giro 555. "Ik was eerder al in gesprek met Unicef om te vragen of ik iets voor ze kon doen. Toen kwam dit voorbij. Een enorme humanitaire ramp. De eigen ambassadeurs van Unicef konden op korte termijn niet afreizen. Ik vind: als je artiest bent of bekend, moet je je stem laten horen.

Verantwoordelijkheid nemen. En om aandacht en bewustzijn te genereren voor deze ramp is het dan blijkbaar nodig dat er een BN'er in actie komt. Van de zotte eigenlijk, want het moet vanzelf gaan. Ik wilde dit ook eens met eigen ogen zien."

Lammers keerde in gedachten terug naar de jaren tachtig, waar Nederland werd opgeschrikt door beelden van uitgehongerde kinderen in Afrika. "We kennen die beelden en willen ze eigenlijk nooit meer zien. Daarom móéten we er iets aan doen."

Hij bezocht een vluchtelingenkamp in Maiduguri, in het noorden van Nigeria. "Daar zitten 41.000 vluchtelingen. Mensen die verdreven zijn door de droogte en door terreurorganisatie Boko Haram. De situatie wordt elke dag nijpender, omdat 2 miljoen mensen in het buitengebied ook op de vlucht zijn, honger lijden."

"Bewonderenswaardig hoe de mensen van Unicef en Oxfam Novib daar hun werk doen. Onder gevaarlijke omstandigheden ook. De rit naar een ander kamp kon 's morgens niet doorgaan, omdat er twee bommen waren ontploft. Toen we er 's middags naartoe reden, zag je de smeulende resten nog liggen."

Pindapap
Je zoekt naar hoop, maar die is er amper, zegt Lammers. "Mensen klampen je letterlijk aan. Je praat met ze, maar ze willen eigenlijk maar één ding: eten. Nu. Nu! Zo heftig. Je vraagt je af: hoe bestaat dit toch in deze tijd?"

"Je ziet de paniek en angst in de ogen van de moeders, omdat zij hun kinderen niet kunnen geven wat ze nodig hebben. Ze staan bij 45 graden in rijen voor zakjes voedsel, een soort pindapap. Ze moeten het met tien vrouwen in één maand met drie pakken meel doen."

Hij weet dat het wringt dat hij ook reclame maakt voor de Jumbo. "Dat hebben we daar ook gezegd, hoor. Dit is even wat anders dan boodschappen doen bij de Jumbo." Zelf maakt hij zich druk om een ander bedrijf. "Shell. Die heeft daar jarenlang olie en geld weggehaald en zou nu zijn verantwoordelijkheid moeten nemen."

Hij vindt dat we met zijn allen in actie moeten komen voor Giro 555. "Ik ga de komende tijd lullen als Brugman. Tot iedereen het begrijpt én geeft. Want wat een weelde en wat een vrijheid hebben wij toch. Als je net uit zo'n gebied komt, waardeer je de luxe veel meer. Mijn kinderen zeiden van tevoren al: straks ga je zeker elke keer zeggen: maar die kinderen in Afrika... Ja dus. Ga ik zeker zeggen. En terecht!"

Vijfdaagse actie

Giro555 is een initiatief van samenwerkende hulporganisaties om in Nederland geld in te zamelen voor noodhulp. Deze vijfdaagse actie vraagt de aandacht voor de hongersnood in Somalië, Zuid-Soedan, Nigeria en Jemen. Er is meer dan 15 miljoen euro opgehaald; het eindbedrag wordt morgenavond bij Pauw bekend­gemaakt. Ook andere BN’ers zijn bij de actie betrokken, zoals Nicolette van Dam, Eric Corton, Chantal Janzen en Typhoon. Frank Lammers is de enige ambassadeur die een rampgebied heeft gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden