Frank de Grave schrijft verkiezingsprogramma VVD Amsterdam

Frank de Grave gaat het verkiezingsprogramma van de Amsterdamse VVD schrijven voor de raadsverkiezingen van 21 maart. De atypische liberaal moet de partij weer aantrekkelijk maken voor de progressieve kiezer.

Frank de Grave: 'Zo links zijn veel Amsterdammers niet als het om veiligheid gaat'Beeld Mats van Soolingen

De VVD bestuurt al acht jaar mee in Amsterdam, maar dat is steeds minder vanzelfsprekend. De partij is de laatste jaren in populariteit gedaald in de stad. Bovendien toont onderzoek aan dat inwoners van grote steden steeds vaker op progressieve partijen stemmen. Dat vraagt om een koers en een programma die een bredere groep aanspreken dan de klassieke rechtse kiezer.

De VVD heeft daarom met Frank de ­Grave gekozen voor een lenige linkse liberaal met een groot netwerk in de stad. Hij woont midden in de beruchte drukte, maar daar heeft hij niet echt een hekel aan. "Vroeger werkte ik bij de ABN Amro op het Rembrandtplein. De Utrechtsestraat was toen een tippelzone, ik moest uitkijken dat ik niet uitgleed over de condooms. Dat was pas verloedering!"

Rechts gebral
Na hier raadslid en wethouder te zijn geweest vertrok hij in de jaren negentig vanuit de Stopera naar Den Haag. Maar De Grave is met zijn gezin altijd in de stad blijven wonen. Vroeger in Zuid, nu in het hart van de populaire binnenstad, bij de Haarlemmerstraat.

De Grave weet heel goed dat de VVD met rechts gebral niet gaat scoren in de hoofdstad. Bovendien: zijn partij zit in Amsterdam tussen twee vuren in, qua beeldvorming. De bijna 1500 Amsterdamse leden zijn veel linkser dan hun partijgenoten in de rest van het land, maar in het stadhuis wordt de VVD toch vooral gezien als de rechtse buitenboordmotor. Wat De Grave betreft draait de campagne dan ook niet om de tegenstelling tussen links en rechts, maar om de vraag hoe de stad ervoor staat.

U woont in het gebied waar iedereen zich ­tegenwoordig druk om maakt. Te druk en helemaal gericht op toeristen. Voelt u dat ook zo?
"Ik moet inderdaad wat meer geduld hebben dan voorheen. Dat de stad in de uitverkoop is gedaan is overdreven, maar het onderwerp moet wel de hoogste aandacht hebben. Toen ik in de jaren tachtig hier kwam wonen, was de stad afgeschreven. Opeenvolgende besturen hebben keihard gewerkt om het hier weer leefbaar te maken. Dat vinden niet alleen Amsterdammers prettig, maar ook de bezoekers. Ga dus niet zuchten en steunen, maar wees trots dat het zo goed gaat."

Wordt de drukte hét campagnethema van de komende raadsverkiezingen?
"Het zou raar zijn als dit niet het centrale thema wordt. Maar wat mij betreft gaat het vooral over de maatregelen die je kunt nemen om het ­beheersbaar te houden. Ik hoop dat we dit vanuit kracht en niet vanuit chagrijn gaan doen. Ik vraag tolerantie en begrip van de Amsterdammers. Dan halen wij alles uit de kast om het mooi te houden."

Steden worden steeds progressiever. De VVD daalde hier de laatste drie verkiezingen dan ook in populariteit. Maakt dat u moedeloos?
"Nee, want dat heeft niet zozeer te maken met de VVD als wel met de veranderingen van het electoraat. Er komen vooral veel jonge hoog­opgeleiden naar de stad en daar profiteren ­andere partijen meer van dan wij. Bovendien draaiden de verkiezingen vier jaar geleden uit op een tweestrijd tussen D66 en de PvdA, dat heeft ons ook stemmen gekost. Onze doelgroep is redelijk stabiel. Bovendien gaan wij dit programma niet schrijven om zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. Het is geen pamflet."

Dat deed het CDA ook en die partij is in twintig jaar tijd nagenoeg verdwenen uit de stad.
"Dat klopt, dus we moeten niet in een ivoren ­toren gaan zitten en alleen opschrijven wat we zelf mooi vinden. We zijn geen getuigenispartij. Het moet vooral een VVD Amsterdamverhaal worden. Vrijdenkend, tolerant. Overigens zijn veel Amsterdammers helemaal niet zo links als het om veiligheid of de economie gaat."

Dat is het klassieke VVD-argument. Is dat nu het vernieuwende verkiezingsprogramma wat u voor ogen heeft?
"Ik was nog niet klaar. Als het aan mij ligt, gaan we milieu en duurzaamheid centraal stellen in het nieuwe programma. Niet door alles wat vies is meteen onbetaalbaar te maken, maar door te investeren in alternatieven, zodat mensen zelf de verstandige keuze maken."

In het vorige verkiezingsprogramma van de VVD stond dat het aantal sociale huurwoningen gehalveerd moest worden. U bent onder meer toezichthouder bij woningcorporatie De Key. Gaan we dat voornemen teruglezen in het nieuwe programma?
"We zijn inmiddels vier jaar verder. De huizenmarkt is veel sterker dan toen en de uitdagingen zijn ­anders. Bij stijgende prijzen stijgt ook de druk op betaalbare woningen. Hoe houden we bij de stijgende huizenprijzen de stad ­toegankelijk voor onderwijzers, agenten en ­verpleegkundigen? De middengroepen
moeten alle ­aandacht krijgen. Zij zitten met de vingers ­tussen de deur omdat ze niet kunnen huren en ook geen ­woning meer kunnen ­kopen."

Amsterdam voert momenteel eeuwig­­durende erfpacht in. Gaat u volgend jaar traditiegetrouw pleiten voor de mogelijkheid om de grond te kunnen kopen van de ­gemeente?
"Daarover gaan we praten met de partijtop en de commissie. Maar ik wil verder kijken. Nu Amsterdammers hun pacht dankzij de VVD en D66 eeuwigdurend kunnen afkopen, moeten we misschien iets verzinnen zodat huizen­bezitters dit ook kunnen financieren. Ik heb daar ­allerlei ideeën over die we gaan ­bespreken."

Frank de Grave (61)

1982-1987 VVD-raadslid in ­Amsterdam
1982-1990 VVD-Kamerlid
1990-1996 wethouder Amsterdam (o.a. ­Financiën)
Begin 1994 vier maanden waarnemend burgemeester van Amsterdam
2004-2006 partijvoorzitter VVD ­AmsterdamNevenfuncties: o.a. voorzitter raad van toezicht De Key. Voorheen rvt Pantar Amsterdam, voorzitter rvt ­Artis, raad van advies Rechtbank ­Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden