Frank de Boer 'ereburger' van Amsterdam

Ajax-trainer Frank de Boer heeft zondag uit handen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de Frans Banninck Cocq penning gekregen. Deze onderscheiding van de stad Amsterdam wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam gedurende een periode van ten minste 10 jaar.

null Beeld anp
Beeld anp

Van der Laan noemde het kampioenschap 'een cadeau voor de stad'. 'En daarom hebben wij ook een cadeautje voor jullie.' Hij doelde daarmee op een rood-wit spandoek op de voormalige Shell-toren aan het IJ, van ruim 50 bij 25 meter groot. Van der Laan zei dat een van de redenen voor de onderscheiding de nuchterheid van De Boer was. 'Daarom is hij zo'n goeie ambassadeur.' Behalve voor zijn werk als coach van Ajax 1 kreeg De Boer de penning ook voor de tijd die hij als speler voor Ajax uitkwam. 'Met zijn team wed hij onder andere drie keer op rij landskampioen. In 1995 won Ajax de Europa Cup Finale en de Wereldbeker', aldus de gemeente.

Voordat de burgemeester zijn hulde kon uitspreken, werd hij uitgefloten door het publiek en was er boegeroep te horen.

De coach zelf sprak bij de huldiging ook het publiek toe: 'Ik ben het afgelopen jaar best wel boos geweest op deze jongens. En dat verdienden ze ook. En vorige week was ik ook heel boos op een aantal fans. Laten we afspreken dat onze doelstelling is dat ik niet meer boos ben op deze jongens. En dat we nooit, nooit meer boos op jullie fantastische fans mogen zijn. Dan beloof ik dat we hier volgend jaar weer staan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden