Plus

Frank Dane volgt Edwin Evers op: 'Alsof je naar de Spelen gaat'

Met de Ochtendshow op 538 komt voor Frank Dane (37) woensdag een lang gekoesterde wens uit. De radio-dj volgt Edwin Evers op. 'Je bent gek geworden, kreeg ik te horen.'

Frank Dane vanochtend tijdens zijn eerste uitzending Beeld ANP
Frank Dane vanochtend tijdens zijn eerste uitzendingBeeld ANP

Edwin Evers opvolgen? Dat is alsof je bij FC Barcelona Lionel Messi opvolgt. Of Johan Cruijff bij Ajax. Dat kán toch helemaal niet? "Eens," zegt Frank Dane, "Omdat ik me goed realiseer dat ik helemaal geen Johan Cruijff bén. En als iederéén zich dat nou realiseert, dan is er niet zo veel aan de hand."

Na 21 jaar ochtendshow bij 538 heeft Edwin Evers afscheid genomen. Een nu al legendarische radio-dj met een ongekende populariteit. In cijfers uitgedrukt: 1,2 miljoen luisteraars. Ga er maar aan staan.

"Ach, je mag best weten dat ik het in de radiowereld - niet van mijn 538-collega's, hoor - genoeg heb gehoord: je bent gek geworden. Het kan alleen maar minder worden. Maar misschien ben ik daarvoor een te blije eikel."

Schare fans
De radio-dj, bekend van de Frank & Vrijdagshow en zijn vertrouwde lunchshow tussen twaalf en twee uur, voelt geen extra druk, zegt hij. "Ik heb hierover gesprekken gevoerd met 538 en Talpa. Zij zeggen ook: niemand verwacht dat je Messi bent."

"Edwin heeft in 21 jaar een enorme schare fans opgebouwd. Ik probeer er niet mee bezig te zijn. Ik ben programmamaker. Ik wil straks om tien uur de studio uitlopen en het gevoel hebben: we hebben er het beste uit gehaald."

Het is nu bijna twintig jaar geleden dat hij - net na zijn havo - aanklopte bij Heart 106.2, een populair radio­station in Londen. Als brugpieper in Den Haag werkte hij al voor de lokale radio, Midvliet en later Stadsradio Den Haag. "Ik was zo'n zolderkamer-radionerd, zette de wekker voor Veronica op zaterdag, was altijd aan het radiootje spelen. Bandjes opnemen, muziekje overzetten."

Dane stuurde het Londense station 'gewoon' een fax. "Of ik daar op stage kon. Die programmaleider zei: kom maar een keer op gesprek als je in Londen bent. Hij dacht natuurlijk: die jongen uit Nederland gaat dat nooit doen. Ben ik op de boot naar Engeland gestapt. In Londen heb ik in een telefooncel naar de studio gebeld: ik ben er."

Een gratis werkkracht, daar zeiden ze geen nee tegen. Dane ging aan de slag, als redacteur. "Ik verzamelde tijdschriften, knipte artikeltjes uit en schreef stukjes over popartiesten. De diskjockeys konden die dan in de uitzending voorlezen bij de platen die zij draaiden. Een leerzame tijd."

Zijn vader - een Deense diplomaat die in Nederland ging werken en uiteindelijk hier trouwde en kinderen kreeg - hielp hem een beetje met de gang naar Engeland. "Mijn ouders hebben me altijd gesteund in mijn droom om radio te maken. Als ik terugkijk, is dat ongelooflijk geweest. Ze brachten me als kleine jongen al naar beurzen en audiozaakjes voor microfoons en snoertjes."

Dane heet eigenlijk Jensen. Als puberende radiopiraat koos hij voor een andere achternaam om niet mee te liften op het succes van broer Robert Jensen, die al jaren bij de televisie werkte.

Bandjes opsturen
Zijn radioloopbaan in Nederland begon met bandjes, die Dane vanuit Londen opstuurde naar 538. "Daar werd ik uitgenodigd op gesprek bij Erik de Zwart, destijds directeur van 538. Die zei meteen ik heb twee nachtprogramma's, wil je dat doen? Als ik het leuk vond kon ik die middag naar de presentatie van de programmering."

"Zat ik daar in een enorme zaal aan 't IJ. Zag ik mijn naam tussen die van Jeroen van Inkel en Edwin Evers. Het was sensationeel. Ik had niet eens een contract."

Het was het begin van zijn carrière die hem voerde langs onder meer 538, Yorin, Slam, 3FM en wederom 538 waar hij vier jaar geleden, zo zegt hij, een van de leukste bakkies koffie deed met Edwin Evers. "Ik zei hem dat ik die ochtend zo leuk vond en vroeg hem: kan ik niet een keertje invallen of zoiets?' Dat vond hij meteen een goed idee. Sindsdien verving ik hem al in de zomerweken."

Ze spraken elkaar nadien regelmatig, de laatste tijd vanzelfsprekend over de opvolging en invulling. "Het programma zal niet veel veranderen, alleen de poppetjes. En wat je uiteindelijk zoekt is de onderlinge chemie," zegt Dane, die vertrouwt op zijn team: sidekicks Jelte van der Goot, Hannelore Zwitserlood, Jelmer Gussinklo en nieuwslezer Henk Blok.

"Ik ken hen al jaren. Radiomaken is een gezamenlijke passie, dat komt goed."

Dane is, gezien de vervanging van Evers in de zomer, het vroege opstaan al een klein beetje gewend. "Ik zal de avonden moeten opgeven. Acht uur naar bed, vier uur op. Maar vergeet niet dat ik ga doen wat ik het leukste vind. Dit is voor mij als radiomaker het hoogste. Alsof je naar de Olympische Spelen gaat. Dan maak je je toch ook niet druk over je bedtijden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden