Franciscus denkt nog maar enkele jaren paus te zijn

Paus Franciscus ziet zichzelf nog maar hooguit enkele jaren aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk staan. Dat zei hij vandaag in een interview met de Mexicaanse omroep Televisa. Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Franciscus werd gekozen.

redactie
Paus Franciscus Beeld afp
Paus FranciscusBeeld afp

'Ik heb het vage gevoel dat de Heer een korte missie voor mij heeft uitgekozen', zei Franciscus. 'Vier of vijf jaar. Ik weet het niet. Of twee of drie. Wel, twee zijn er al voorbij!'

De kerkvorst deed in augustus al opmerkelijke uitspraken, pratend over de dood. De 78-jarige paus zei toen dat hij dacht dat hij nog twee tot drie jaar te leven heeft. En als zijn gezondheid sterk verslechtert, dan neemt hij het voorbeeld aan zijn voorganger Benedictus XVI. Die nam in 2013 de hoogst ongebruikelijke stap om af te treden vanwege zijn gezondheid.

Volgens Franciscus heeft Benedictus met zijn vertrek 'een institutionele deur geopend'. In een maximumleeftijd van tachtig jaar ziet de paus aan de andere kant ook weer niets.

Pizza

Franciscus zei het ambt lief te hebben, maar voegde eraan toe dat hij wel zijn vrijheid mist. 'Het enige wat ik zou willen is op een dag naar buiten gaan, zonder dat iemand me herkent, om een pizza te halen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden