Opinie

Fractievoorzitters SP: ‘Red de lokale democratie, stop handelsverdrag Ceta’

Met het verdrag Ceta wordt de volkshuisvesting in de grote steden vogelvrij verklaard. Stop het daarom nu het nog kan, stellen fractievoorzitters van de SP uit de vier grootste steden van Nederland.

Demonstranten in Straatsburg protesteren tegen het CETA verdrag. Beeld AP
Demonstranten in Straatsburg protesteren tegen het CETA verdrag.Beeld AP

In december wordt het Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement) in stemming gebracht in de Tweede Kamer. Nederland is partij in dit handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada waarin afspraken staan over onder andere de handel in goederen, diensten en investeringen.

Het verdrag is een regelrechte aanval op de lokale democratie en betaalbaar wonen in de grote steden. De kans is groot dat coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het verdrag volgende maand in de Tweede Kamer aan een meerderheid zullen helpen.

Als Ceta wordt aangenomen, krijgen multinationals veel extra macht. Zij kunnen dan landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden aanklagen als deze regels instellen om mens en milieu te beschermen ten koste van bedrijfswinsten. Multinationals kunnen vanaf dan onder andere de strijd aanbinden met lokale maatregelen om woekerhuren in te dammen.

Duur prijskaartje

Met Ceta wordt de volkshuisvesting in de grote steden vogelvrij verklaard. De betaalbaarheid van wonen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht komt dan nóg verder onder druk te staan. Nu is het nog onwil van de regering om te zorgen voor maximale huurprijzen, met Ceta kan een dergelijke maatregel een prijskaartje van miljoenen aan belastinggeld betekenen.

Ceta biedt beleggers de mogelijkheid Nederland aan te klagen voor honderden miljoenen euro’s, simpelweg omdat steden kiezen voor het algemeen belang en daarmee winstmaximalisatie in de weg staan.

Beleggers hebben goede kans zo’n zaak te winnen: ongeacht de noden van de stad, ongeacht de wil van haar inwoners. Daarmee wordt de lokale democratie, die de hoge prijzen wil beperken om wonen zo goed en kwaad als dat gaat betaalbaar te houden, buitenspel gezet. En dat terwijl de prijzen van woningen in de vrije markt nu al vaak door het dak schieten.

Vastgoedgraaiers

Steeds meer beleggers kopen woningen in de grote steden op om die voor woekerprijzen te verhuren, terwijl de inwoners van die steden juist een stad met meer betaalbare woningen willen. Dat willen ze voor zichzelf en voor andere Amsterdammers, Rotterdammers, Hagenezen en Utrechters en voor hun kinderen en kleinkinderen.

Dit handelsverdrag is een wurg­akkoord, met betaalbaar wonen als slachtoffer. Dat mag niet gebeuren. Onze steden zijn niet van vastgoedbeleggers, maar van hun inwoners. Zij hebben recht op betaalbare woningen, zonder woekerhuren van vastgoedgraaiers.

De SP is daarom een petitie begonnen, die te vinden is op de site van de lokale partijafdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Teken deze petitie en roep de Tweede Kamer op dit wurgakkoord niet goed te keuren.

Erik Flentge (fractievoorzitter SP Amsterdam), Aart van Zevenbergen, fractievoorzitter SP Rotterdam), Lesley Arp (fractievoorzitter SP Den Haag), Tim Schipper (fractievoorzitter SP Utrecht)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden