Update

Fractievoorzitters overleggen met Verbeet, morgen waarschijnlijk debat

De voorzitters van de fracties komen maandag om 12 uur bijeen om met Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet te overleggen over de ontstane politieke situatie. Ze moeten onder meer de agenda van deze week bespreken. Verbeet verwacht dat de Tweede Kamer morgen debateert over de kabinetscrisis.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Beeld ANP
Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.Beeld ANP

Mogelijk wordt nu ook gesproken over de rol van koningin Beatrix deze week. De Kamer wijzigde een maand geleden het eigen reglement van orde, wat tot gevolg heeft dat het staatshoofd geen rol meer speelt bij de kabinetsformatie. Of dat in de huidige politieke crisis ook geldt, is nog niet duidelijk.

Verbeet gaf voor het overleg aan dat er wat haar betreft tempo wordt gemaakt na het mislukken van het Catshuisoverleg. Ze verwacht dinsdagmiddag een Kamerdebat, 'maar dat gaan we dus nu bespreken. Ik ben ook benieuwd wat er uitkomt'.

Veel van de fractievoorzitters herhaalden vandaag dat ze zo snel mogelijk verkiezingen willen. Diederik Samsom (PvdA) en Emile Roemer (SP) willen de kiezer liefst nog voor de zomer naar de stembus laten gaan. 'Het landsbelang staat nu voorop', aldus Samsom. Kees van der Staaij (SGP) gaf aan dat hij zich zo constructief mogelijk zal opstellen. Alexander Pechtold (D66) wil dat de Kamer nu het initiatief neemt voor de begroting van 2013 en hij wil daar ook best over praten met verantwoordelijk Eurocommissaris Rehn.

Geert Wilders (PVV) wil 'zo snel mogelijk verkiezingen' en vooruit kijken: 'Zwartepieten helpt daar niet bij'. Sybrand van Haersma Buma (CDA) gaf aan dat hij nog even wil afwachten wat het kabinet vanmiddag besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden