Fracties VVD en PvdA steunen begrotingsplan

De fracties van VVD en PvdA scharen zich achter de plannen die in de top van de regeringscoalitie zijn ontwikkeld voor de begroting van 2014. Bronnen rond de fracties hebben dat vandaag tegen het ANP gezegd.

Halbe Zijlstra (M) van de VVD en PvdA-leider Diederik Samsom (R). Beeld anp

De PvdA-fractie werd donderdagmiddag bijgepraat door fractievoorzitter Diederik Samsom en financieel specialist Henk Nijboer. Vanuit de fractie werden geen blokkades opgeworpen, aldus een betrokkene. Bij de VVD schaarde de fractie zich donderdagavond achter de plannen zoals die er nu liggen.

Daarin staat onder meer dat er in 2014 voor ongeveer 4,5 miljard euro wordt bezuinigd en 800 miljoen wordt uitgegeven aan investeringen in de wegenbouw (500 miljoen) en de koopkracht van de laagste inkomens (300 miljoen). Bezuinigd wordt er door werknemers in de zorg en elders in de publieke sector op de nullijn te zetten (totaal 2 miljard euro), de belastingschijven te bevriezen (1,1 miljard), een geplande lastenverlichting voor het bedrijfsleven te schrappen (640 miljoen), te korten op het Gemeente- en Provinciefonds (200 miljoen) en via het bevriezen van budgetten van ministeries (700 miljoen).

Het kabinet hakt naar verwachting vrijdag de knoop door over de plannen. Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom hebben aangegeven dat zij een zo groot mogelijk draagvlak zoeken voor hun begrotingsakkoord, zowel bij de oppositie in het parlement als bij de sociale partners.

Nederland moet voor 1 mei de hoofdlijnen van de begroting voor 2014 inleveren bij de Europese Commissie in Brussel.

De oppositie in de Tweede Kamer vindt de lijst van het kabinet met de bezuinigingsplannen voor 2014 'visieloos'. Volgens D66-leider Pechtold 'is dit lijstje visieloos'. CDA-fractievoorzitter Buma noemt dit een visie gericht op belastingverhoging, 'en dat is de verkeerde visie". VVD-fractievoorzitter Zijlstra wacht af waar het kabinet morgen mee komt. Volgens hem zit de VVD vol visie, "dus dat zal vast ook in het pakket zitten.'
De extra bezuinigingen op een rij
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden